Čović s Plenkovićem o reformskom razdoblju u BiH

U Zagrebu je u utorak održan sastanak predsjednika HDZ-a BiH i dopredsjedatelja Doma naroda PS BiH Dragana Čovića s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

Na radnom sastanku razgovaralo se o aktualnostima koje se dotiču Hrvatske i Bosne i Hercegovine u kontekstu svih izazova koje obje zemlje imaju u borbi protiv pandemije Covid-19 i u procesu cijepljenja, aktualnostima na razini EU, kao i konkretnoj gospodarskoj i ekonomskoj suradnji dviju zemalja u bilateralnim, regionalnim i europskim okvirima.

Ključna tema današnjeg sastanka bilo je predstojeće reformsko razdoblje i ubrzano rješavanje izbornog zakonodavstva i ograničenih ustavnih reformi u BiH.

Nakon okončanja izbora u Mostaru, izborni zakon BiH je ostao sljedeći politički preduvjet, kako nalažu odluke i preporuke Europske komisije i Europskog parlamenta.

Čolak o Izbornom zakonu: Imamo tri skupine pitanja o kojima bi se trebalo izjasniti

Premijer Plenković izrazio je potporu u postizanju konsenzusa svih političkih stranaka i institucija oko ovog pitanja koje će usmjeriti europsku budućnost i reformski put Bosne i Hercegovine.

Pritom je podsjetio kako je legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda ugrađeno u Daytonski mirovni sporazum i sastavni je dio Ustava BiH.

Čović je naglasio kako uz potporu i medijaciju međunarodnih predstavnika i organizacija, politički akteri u BiH trebaju sami iznaći rješenje na tragu Sporazuma o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona potpisanog u lipnju 2020. godine u Mostaru, priopćeno je iz Odjela za komunikacije i medije HDZ-a BiH.

Zubak: Zbog Alije Izetbegovića sam ušao u projekt Herceg-Bosne ; Komšić nije legitiman, a kritičar sam Čovićeve politike

562 intelektualca se izjasnila o budućnosti BiH: Vrijeme je za pisanje novog poglavlja

(www.jabuka.tv | Foto: HDZ BiH)


31 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.