Cijene lijekova u BiH mogle bi biti smanjene za 20 posto

Građani BiH bili su na početku godine uvjereni kako će biti usvojeni propisi kojima se reguliraju i kontroliraju cijene lijekova na tržištu, ako ne zbog samih građana, bar zbog Svjetske banke koja je uvjetovala dodjelu granta za zdravstveni sustav u BiH, piše Večernji list.

Vremenski rok bio je do 1. ožujka, ali to se nije dogodilo. Nakon tog datuma, mediji su objavili kako su cijene pojedinih lijekova i pet puta veće u BiH nego u Hrvatskoj. Niz je primjera koji to potvrđuju.

Stoga je za Fenu izjavu dao i Timothy Johnston, vođa tima Svjetske banke za projekte zdravstva jugoistočne Europe, koji je podsjetio kako je Svjetska banka prošle godine uradila određene preliminarne analize na osnovi nacrta pravilnika o lijekovima, koje su pokazale da bi cijena lijekova u prosjeku mogla biti manja za čak 20 posto.

”To bi BiH donijelo uštede od oko 56 milijuna eura u cjelini, što uključuje i uštede koje bi zemlja ostvarila preko plaćanja od zavoda zdravstvenog osiguranja, ali i građani kada plaćaju lijekove iz vlastitog džepa,” objasnio je.

Lijekovi bi napokon trebali biti jeftiniji i dostupniji stanovništvu, ali kada se pravilnik usvoji. ”Navedeni su određeni tehnički razlozi, ali je bilo i otpora ovoj reformi. Kad smo pregovarali o novom programu proračunske potpore, dogovorili smo da usvajanje ažurirane verzije pravilnika bude, u odnosu na raniju verziju koju je Vijeće ministara usvojilo 2011., ali nikad nije bila provedena, uvjet za isplatu ove proračunske potpore,” istaknuo je Johnston s naglaskom da su gotovo svi uvjeti ispunjeni, osim usvajanja ažurirane verzije. Radi se na tome da se što skorije usvoji ovaj pravilnik, a njegova provedba bi se stoga, prema Johnstonovim riječima, mogla očekivati u 2017. godini, piše Večernji list.

Koliko se Svjetska banka posvetila projektu, govori i podatak da je angažirala međunarodne stručnjake da izvrše pregled pravilnika, a njihove su komentare prenijeli Vijeću ministara. – Zaključak međunarodnih stručnjaka bio je da je pravilnik u velikoj mjeri u skladu s praksama EU i preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, tako da je preporuka Svjetske banke bila da se ide s usvajanjem, kazao je Johnston. Također, istaknuo je i kako je ova politika samo prvi korak u reformi farmaceutskog sektora.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

  • Lijekovi u ZHŽ-ji su skuplji nego u Sarajevskom kantonu 20-30 posto.Tko će nam to objasniti,ista država,isti porezi,iste bolesti,koji je onda razlog. Možda smo mi finansijski moćniji od građana Sarajeva pa to možemo ili je pohlepa naših farmaceuta,farmatceuske mafije puno veća. Ovo sa lijekovima,markicama,cjenama itd.ovo je pravi kriminal. Zato i imamo u Širokom 15 ljekarni privatni što je to postao unosan posao tko sa narkoticima,samo ovo legalizirano.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.