Broj spontanih pobačaja će se prepoloviti do 2030. godine

U Velikoj Britaniji je otvoren istraživački centar koji će pokušati smanjiti broj spontanih pobačaja. Cilj im je da se taj broj do 2030. godine prepolovi. Pokušat će otkriti zašto uopće dolazi do spontanih pobačaja , istraživat će i koliki su izgledi da se kod iste žene dogodi ponovno i kako ga spriječiti.

Jane Brewin, izvršna direktorica Tommyja, kaže kako bi to moglo spasiti tisuće života, odnosno tisuće nerođene djece.

”Medicinska znanost u potpunosti ne razumije pobačaj, zbog čega je financiranje i istraživanje tog problema itekako važno. Kroz pionirsko medicinsko istraživanje, liječnici Tommyja spašavat će živote nerođenih beba, ali pokrenut ćemo otvaranje klinika za trudnice koje su pod povećanim rizikom tako da skrb o njima poboljšamo novitetima,” objašnjava Jane Brewin.

Trenutačno, jedna u četiri trudnoće završi spontanim pobačajem, što je jako veliki broj. Oko jedan posto žena ima tri i više pobačaja. Istraživanje provedeno u Tommyju je pokazalo kako se oko 70 posto žena osjeća krivom za to, a 35 posto njih izjavilo je kako se toga srame i neugodno im je s partnerom razgovarati o toj temi, tj. o tome što im se dogodilo.

Prema trenutačnom zakonu u toj zemlji, žena mora imati tri spontana pobačaja za redom prije nego što dobije pravo na specijalističku pomoć. Oni žele da to pravo ostvare već nakon dva. Inače, taj centar sastoji se od tima znanstvenika i liječnika iz više prestižnih ustanova, odnosno s prestižnih sveučilišta i zavoda.

(24sata.hr)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.