Brza cesta i s druge strane granice, razgovaralo se u Imotskom

U utorak su u radnom posjetu gradu Imotskom bili dožupan Spitsko-dalmatinske županije Ante Šošić i pročelnik za prosvjetu iste županije Tomislav Đonlić.

Glavna tema razgovora dožupana s gradonačelnikom Imotskog Ivanom Budalićem bile su radnje u vezi s brzom prometnicom Vinjani-Imotski-Zagvozd, dok se sa pročelnikom Đonlićem razgovaralo o poboljšanju školske infrastrukture u Imotskom, javlja Radio Imotski.

Razgovarali smo s gradonačelnikom Imotskog o varijantama, rješenjima i ubrzavanju procesa projektiranja idejnog projekta studije utjecaja na okoliš što su Hrvatske ceste naručile kod jedne splitske tvrtke. Pokušat ćemo još u sklopu projektnog zadataka razmotriti nekoliko tema, a to je da se postojeća raskrižja, predviđena projektom deliveliraju na nekoliko točaka, jer smatramo da će to značajno povećati protok prometa budućom cestom, kazao je dožupan Splitsko-dalmatinske Ante Šošić.

Naglasio je kako će voditi  intenzivne razgovore i vršiti pritisak na Hrvatske ceste da u nekoj dinamici koja je predviđena učine ovu cestu mogućom.

To znači da kroz 2022. dobijemo lokacijsku dozvolu, građevinsku negdje do Uskrsa 2023. i onda bi realan početak građenja bio u drugoj polovini 2023. godine. Onda bi cijela Županija Zapadnohercegovačka plus kompletno stanovništvo Imotske krajine, počevši od Grada Imotskog pa sve do zapadnog dijela Imotske krajine, imali jedan moderan i multiplikativan projekt koji bi primogao održanju stanovništva u Imotskoj krajini što je na kraju smisao djelovanja županije i Hrvatske vlade, kazao je Šošić te dodao:

Izvjesno je da su “porođajne muke” oko odabira trasa, varijantna rješenja koja godinama nisu mogla biti evaluirana, naporima i županijske uprave i Grada Imotskog svih načelnika iz Imotske Krajine te Hrvatskih cesta stavljena su ad acta. Cesta je izvjesna u smislu njene trase, projektiranja i u smislu ove dinamike koju sam i ranije spomenuo, zaključio je u izjavi za Radio Imotski.

Podsjećamo, i u Hercegovini je u planu gradnja brze ceste Mostar-Široki Brijeg-Grude-Granica RH, a nositelj projekta su Autoceste FBiH, a nedavno su održane javne rasprave u Širokom Brijegu i Grudama oko studije utjecaja na okoliš unutar ovih gradova/općina.

Rasprava u Širokom Brijegu: Koliko će brza cesta utjecati na okoliš?

I u Grudama se raspravljalo o brzoj cesti

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.