Znate li da korištenje mobitela u vožnji utječe i na potrošnju goriva?

Autori istraživanja na čelu sa zakladom španjolskog osiguravatelja Mapfre došli su zaključka da poziv mobitelom smanjuje pažnju za 36% u vožnji, a postotak se povećava na 40% kada je komunikacija stresna.

Ako vozač čita i odgovara na poruke, primjerice, WhatsAppa, gubitak pažnje iznosi 53%. Mapfre je u suradnji s Adhara istraživanjima i Institutom održive mobilnosti, posjeo 24 osobe (muškarci i žene, mladi i stari vozač, odmorni i umorni) na simulator i proveo ih kroz tri već navedena scenarija (normalan razgovor, stresni i poruke), prenosi RevijaHAK.

Kao glavni rezultat, utvrđeno je da svaka upotreba mobilnog telefona udvostručuje vjerojatnost da će počiniti greške u vožnji ili imati nesreću – i to ozbiljne greške poput napuštanja ceste, sudara s drugim vozilom ili sudara s pješakom. Vozač koji vozi sam u prosjeku napravi 33,7 grešaka na sat tijekom razgovor s mobitelom.

Pozornost u slučaju umornih vozača smanjena je za 52,5%, gotovo jednako značajno kao i ona koja odgovara korištenju WhatsAppa. Ako se obje okolnosti spoje, pospanost plus slanje poruka, pažnja pada za 66,7%.

Korištenje mobitela utječe na način vožnje, a studija Zaklade Mapfre otkrila je veću potrošnju goriva prilikom upućivanja poziva ili slanja poruka.

Povećanje u potrošnji goriva od 9,5%, motivirano je naplaniranim ubrzanjem, kočenjem i pogrešnom upotrebom mjenjača.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.