Rasprava u Širokom Brijegu: Koliko će brza cesta utjecati na okoliš?

Federalno ministarstvo okoliša i turizma u suradnji s Uredom gradonačelnika Širokog Brijega organiziralo je javnu raspravu o ocjeni Studije o procjeni utjecaja na okoliš za projekt izgradnje brze ceste Mostar – Široki Brijeg – Granica Republike Hrvatske.

Javna rasprava se održala u Širokom Brijegu u punoj dvorani Gradskog vijeća što je dokaz kolika zainteresiranost vlada za izgradnju ove brze ceste.

Na dnevnom redu su bile tri točke:

 1. Prezentacija zakonskog osnova u postupku izdavanja okolišne dozvole (predstavnik Federalnog ministarstva okoliša i turizma);
 2. Prezentacija Studije utjecaja na okoliš (predstavnik konsultanata – ECOPLAN d.o.o. Mostar);
 3. Pitanja, diskusija, odgovori i objašnjenja.

Na javnu raspravu pozvani su bili svi zainteresirani građani, mjesne zajednice, NVO i svi ostali zainteresirani subjekti.

Ukupna dionica iznosi 40,5 km. Dionica brze ceste sastoji se od dvije poddionice. Poddionica 1 Polog – Polugrina prolazi većinom kroz Široki Brijeg u dužini od 15,9 km dok druga poddionica iznosi 24,6 km i ide preko Gruda sve do granice s Republikom Hrvatskom.

Pregledna karta buduće brze ceste kroz ŽZH

Na prvoj poddionici prema idejnom projektu je planirano ukupno 14 objekata (dva mosta, dva nadvožnjaka, propust i devet podvožnjaka). Također, planirano je jedno odmorište i dva čvorišta, čvorište Uzarići i čvorište Polugrina. Projektirana brzina je 100km/h.

U izuzetno sadržajnoj i kvalitetnoj raspravi mogli su se čuti razni prijedlozi koji će pridonijeti pri izradi glavnog projekta. Brza cesta će imati čitav niz pozitivnih društveno – ekonomskih utjecaja.

Geološka karta brze ceste

Dokumentacija za okolišnu dozvolu dostupna je na uvid u prostorijama Federalnog ministarstva okoliša i turizma, odnosno OVDJE.

Grafički prikaz zaštitih zona i poplavnih područja na brzoj cesti

Primjedbe na Studiju utjecaja na okoliš mogu se dostaviti u pisanoj formi na adresu Federalnog ministarstva okoliša i turizma – Sektor za okolišne dozvole (Sarajevo, Ul. Hamdije Čemerlića br. 2) u roku od 15 dana od dana održavanja javne rasprave, kao i na na web stranici ministarstva Fmoit.gov.ba (Okolišne dozvole/Javne rasprave i Javni uvidi), priopćeno je.

HG karta brze ceste

(www.jabuka.tv)

54 komentara

 • Lako ćemo za “brzu” cestu. Kakvi se ono ćumezi prave po Širokom – pod Robnom kućiom i kod “palih boraca” . Živa ti klaka što je ono?

 • A kome to pravite pa to je cc 10 km od grada ,,Pato je bliže čitluku ,ne spominjite više Široki Brig,hebavalla vas polugrina i podledinac ,zašto ne bliže gradu ,krtine ,dubrava kočerinsko polje najnapučenije najzgodnije najbliže i najeftinije ,nego doživotni ministar lasić hoće komplikacije i za njega i njegov klub više love

 • Čarli raspravlja o zastiti okolisa, a ispred njegove kuce i prema zgradama na Vojusi je najveca ekoloska katastrofa u Posusju.
  Bitno je da je on sebi “pruzio” deset metara asfalta do svoje kuce (naravno na racun svih nas gradjana… Ta nije iz svog dzepa odvojio..) A ko j… ostatak ulice.
  Uostalom sva ta zemljista koje sada Opcina Posusje “oduzima” su bezvrijedna upravo zbog njega jer septicke iz zgrada napravljenih na Vojusi plivaju na tom podrucju godinama.

  Poanta price, doticni sudjeluje na raspravi o utjecaju na okolis nekog puta koji nece proci ni za nekoliko desetljeca, a sama ruta je upitna jer nema nikakvu poveznicu na Posusje. Doticni gospodin bi trebao pronaci rjesenje za najvecu sramotu u Posusju i to na korist zajednici a ne u prilog (poznatim) pojedincima.

  Cijevi koje su trenutno postavljene kod tih istih zgrada su jedan korak prema rjesenju, ali definitivno ne dovoljan i definitivno nisu postavljene poradi starih zgrada na Vojusi nego poradi novih zgrada kod stadiona.

  • Zaustaviti sve projekte i bilo kakve radove ,ne može medo lasić određivati kuda će biti ta”BRZA CESTA”,tu se izbjegava gdje živi naj više ljudi ,značke ,idemo između Knešpolje,Uzarića ,Krtine spoj najbolji sa gradom,Dubrava ,Privalj ,kočerinsko polje,tunel ,Podvranić,Grudsko vrilo i priko polja do Runovića ,Podbablje ,i eto Zagvozda duplo jeftinije i bliže ,a komee inreres je komplikacija pitamo se mi iz velike i moćne lokalne zajednice koja pripada gradu svom Širokom Brigu ,približite to bliže našem gradu Širokom Brigu i poslije gradskih MZ,najvećoj Kočerinu ,ne ostavljajte plemeniti Kočerin na “marginu”

    • Prozivam kocerinskog sokola:
     Kako se ne pridruzis ovom Bratu gore. Ima te vjecnika U “gradskom” vjecu, “izgradio” vam je vodovod vi ste ga otpilali. Doveo vam je dzabe vodu rasvjetu asfalt, sad ce te tunele ka posusju i grudama, a opcina vam nije bila ustanju da protrsi cestu prema posusju. Ali eto vi ste opet jaci nego ovaj tzv grad.kad vidis ovaj jad i Cemer,Baren se niste dali da das budale vozaju pa ste prekinuli vladavinu. Za to vam svaka cast! Ja sam nepismem i neskolivan znaci Imam Sve predispozicije za politicara, Ali Mi obraz ne dozvoljava.

  • Pa zašto se u Hercegovini septičke puštaju po putu, livadama i u rijeke?
   Ne možete više trovati narod a ni sebe. To nigdje nema. Napravi septičku a ne pravip ekocid. I kako te zvrade uopće dobiju uporabnu dozvolu bez izgrađene septičke a za kanalizaciju ionako nema uvjeta jer ih spajaju u rijeke!

   • A odakle si ti?!?!? Dok pišeš ,,kod vas u hercegovini,,
    Bit ce neki iz bosne gore aa??!?!?!?
    Pa di vama ode? Na njivu ili sta? Pomozi mi, jer ako je tako bolje da razvedem cijev do duvana he he he

 • Štsje ono idpod robne kuce BOZE moj koje ono dozvolio lijanovicim da zauzeli Borak sad šetnicu uz rjeku ono malo parkinga Mika im dade borak Miro parking u centru grada nakaradu da rade.

 • Stravicno!
  Kratko,jasno.
  Dati dozvolu skoro u koritu rijeke moze samo budala.Sram vas sve skupa bilo.Prodali ste se za par tisuca.Sramite se.

 • A vi Kocerini bi se bunili kuda god da ide, vama svejedno ništa ne paše…pa vi ćete jedini ostat bez vodovoda jer se nikako ne mozete između sebe dogovoriti

 • Eto neko ce pitati ove seoske duvare di ce se pravit cesta te koliko ce zagadit. kad ugledaju finiser kad asfaltira brze trce da se uslikaju da finiserom kako bi slagali da su oni to kao organizirali…

 • Krvti jeste glupi. Brza cesta ne prolazi kroz svako selo. Vi bi i od ove ceste napravili Trn i Knešpolje. Sad će se tranzit prebacit na brzu cestu i rateretit će se lokalne ceste.

  • Šime, to je znanstvena fantastika,pa ovo su vecinom glasaci HDZa zato i nije cudo sto ne shvacaju sta je brza cesta jer za njih je najbrza kad izadju na Trn… Ne shvacaju sta znaci odvojak ili prikljucak, ne shvacaju da to funkcionira kao Auto Put i da se nemoze svatko u svakom trenutku ukljucit. Samo me cudi kako politicari ne mjenjaju Tok kad su tokove rijeka mjenjali…

 • Meni dovoljno da ima izlaz na kocerinu sa brze ceste. Da mogu svratit u pave ili u pax, odigrat listic pa onda dalje krenuti he he he

 • Za “kakav Kočerin”
  Više vridi jedan čovik priko Mostine nego vi tamo svi.Priko mostine imamo svjetskog prvaka u karateu,nogometaša koji upravo ovaj minut igra polufinale Azijske lige prvaka, imamo notare,ministre financija RH, poreznike, tvornicu lijekova i da..Imamo Tonkana i Dubint u kojega vas 50 ide svaki dan krampat i valjat stećke.Ako ti nije dosta tokmačino mogu još nabrajat?

 • Razlika između mene i tebe je da sam ja sokol a ti si crv. . . Ili te zgrabim i pojedem ili se poserem na tebe he he he
  Cigani mamicanski 🤧

  • Pjevaj mi pjevaj sokoleeee
   Šalaj sokoleeee
   Zivi i zdravi bili svi i znajte da letim uvik iznad vas. . . Ako se sta posere na vase auto znate da sam to ja he he he

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.