Branje i čuvanje plodova kivija

Vječita dvojba i nepoznanica vezana uz ovu voćnu vrstu, koja traje već pedesetak godina, jest kada brati plodove kivija. Od kada su podignuti prvi eksperimentalni nasadni kivija u Mostaru (1977. godine), stalno se nameće pitanje optimalnog roka berbe s obzirom na čuvanje plodova tijekom zime i proljeća. Ovisno o sorti, berba plodova kivija, na području Hercegovine, obavlja se od kraja listopada pa do sredine studenog.

Vrijeme berbe plodova kivija ima presudan utjecaj na organoleptičke osobine te na duljinu čuvanja plodova.

Plodove kivija treba brati kada dostignu fiziološku zrelost.

Kod kivija je dosta teško odrediti vrijeme berbe jer se na plodu s vanjske strane ne događaju promjene, što je to pak slučaj kod drugih voćnih vrsta. Kod plantažnog uzgoja kivija namijenjenog tržištu, prije berbe plodova, potrebno je odrediti stupanj zrelosti mjerenjem suhe tvari. Donja vrijednost suhe tvari je 6,3 % i kada se postigne taj sadržaj berba može početi. No, ako se namjerava duže čuvati u skladištu, sadržaj suhe tvari treba biti veći od 8 %.

Kada se beru sorte Abbot, Monty, Bruno i Hayword?

Na osnovu istraživanja koja su rađena na području Hercegovine, najranije se bere sorta Abbott, a vrijeme berbe pada krajem listopada i u prvim danima studenoga. Optimalno vrijeme za berbu sorte Monty je krajem listopada i u prvoj dekadi studenog. Sortu Bruno najbolje je brati u prvoj dekadi studenog. Najkasnije se bere sorta Hayword, čiji rok berbe pada u drugoj dekadi studenoga. U svakom slučaju plodove kivija treba obrati prije prvog mraza.

Čuvanje plodova nakon berbe

Plodovi se beru u drvene ili plastične sanduke (gajbe) i čuvaju u kontroliranim uvjetima. Na našem području najdulje se čuvaju plodovi sorte Hayword, sve do svibnja. Nakon berbe, plodove treba prebrati, odložiti u kartonske ili drvene kutije i smjestiti u hladnjaču, gdje se mogu dugo čuvati. Optimalne temperature čuvanja plodova su oko 2°C uz vlažnost zraka 95% prvih nekoliko dana skladištenja, a poslije, do kraja čuvanja, 85%. Kasnije ih je dovoljno držati u prohladnim prostorima.

Berba se obavlja u plastične ili drvene gajbe

Ako kivi uzgajate samo za svoje potrebe, najbolje je čuvati plodove u prozračnim i svježijim prostorijama, na temperaturi od 5 do 12 stupnjeva, ali u tom se prostoru ne bi smjele nalaziti jabuke ili kakvo drugo voće.

Plodove kivija slažemo jedan pored drugoga, a ne jedan na drugog. Temperature trebaju ostati nepromijenjene jer pri nižim temperaturama plodovi dobivaju tamniju zelenu boju, meso se omekšava i okus postaje slatkast. Kod viših temperatura, iznad 2 °C, javlja se etilen koji u većim količinama i dužim djelovanjem naglo pospješuje zrenje (prezrelost plodova).

Prostorije za čuvanje moraju biti čiste, suhe i hladne.

Povremeno ih je potrebno provjetriti jer zrenjem plodovi oslobađaju etilen i time je dozrijevanje intenzivnije što nam nije cilj jer se skraćuje vrijeme njihovog čuvanja. Također, poslije određenog vremena potrebno je prebrati, tj. odvojiti plodove koji pokazuju određeni stupanj zrelosti.

Kako ubrzati zrenje plodova?

Konzumna zrelost plodova kivija je kada se dlačice s površine plodova lako skidaju, blagim trljanjem. Jedan veoma praktičan savjet ako želimo da određena količina plodova ubrza zrenje: u vrećicu s plodovima kivija potrebno je staviti plod jabuke. Veoma brzo, nekoliko dana nakon toga, zbog oslobađanja etilena iz ploda jabuke, plodovi kivija će omekšati i dostići odgovarajući stupanj zrelosti za trenutno konzumiranje.

Sve ostale informacije vezane za berbu i čuvanje plodova kivija doznajte od Sjemenarnine Agro Podrške na broj telefona 063/700-700.