BiH proslavila 20 godina partnerstva s NATO savezom

Ministar obrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez i zamjenici ministra Slaven Galić i Aleksandar Goganović prisustvovali su u Domu Oružanih snaga BiH prijamu u povodu obilježavanja 75. godišnjice NATO saveza, ujedno i 20. godišnjice partnerstva Bosne i Hercegovine sa NATO-om.

Svečanosti, čiji je domaćin bila zapovjednica NATO Stožera Sarajevo brigadna generalica Pamela McGaha, između ostalih, su prisustvovali i načelnik Zajedničkog stožera general-bojnik Gojko Knežević sa zamjenicima brigadnim generalima Tomom Kolendom i Mirsadom Ahmićem, zapovjednik EUFOR-a general-bojnik László Sticz, ambasadori NATO zemalja te vojno-diplomatski predstavnici u BiH.

U obraćanju prisutnima, ministar Helez je poručio da se NATO u posljednje 74. godine razvio u najjači vojno politički savez te da i Bosna i Hercegovina, u cilju zaštite mira, suvereniteta i teritorijalnog integriteta, teži ka članstvu u NATO savez.

Obilježavajući 20 godina suradnje Bosne i Hercegovine i NATO saveza, ministar Helez je naglasio da su „Oružane snage BiH napravile veliki iskorak u profesionalnom razvoju i izgradnji kompetencija, zahvaljujući programima edukacije, obuke i vježbi koje nam je ponudio NATO.“

Helez je zahvalio NATO savezu koji pruža podršku u jačanju obrambeno-sigurnosnog sustava BiH, te poručio da cjelokupna podrška NATO-a prema Bosni i Hercegovini jasno dokazuje da je ona dio NATO obitelji.

Zapovjednica NATO Stožera Sarajevo brigadna generalica Pamela McGaha poručila je da se NATO i danas vodi idealima slobode, demokracije i vladavine prava.

I dalje dijelimo temeljno uvjerenje da smo zajedno jači, sigurniji i prosperitetniji, bilo kao saveznici ili kao partneri. Za nas ovdje u BiH to partnerstvo se i dalje produbljuje, poručila je McGaha.

Na kraju je zahvalila svima koji su u posljednjih 20 godina doprinijeli da Bosna i Hercegovina bude mjesto za bolji i sigurniji život građana Bosne i Hercegovine, navodi se u priopćenju Ministarstva obrane BiH.

Mađarski general preuzeo zapovjedništvo nad EUFOR-om u BiH

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.