BiH nije mogla izbjeći meso iz Brazila

Već dvadeset godina poljoprivrednici u BiH upozoravaju da je meso koje se uvozi u BiH sumnjivog kvaliteta i porijekla, ali njihova upozorenja nisu do sada naišla na pravu reakciju nadležnih. Tako njih nije ni iznenadila informacija koja je proteklih dana glavna tema u svim medijima, a to je da građani Europe godinama jedu trulo meso koje dolazi iz Brazila.

Pojačana kontrola

– To meso dolazi iz Brazila, Argentine, Maroka, Nizozemske i drugih zemalja i ide preko EU, pa se onda uvozi u ove naše zemlje. Papiri za to meso se prave dok ono putuje brodom, a u tom putu ono promijeni i do desetak destinacija i onda završi u BiH, tako da niko na kraju 100 posto ne zna odakle je ono. I od takvog mesa, sumnjivog porijekla i kvaliteta, na kraju se prave kobasice koje koštaju po dvije marke, kazao je Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS-a.

Međutim, iz Ureda za veterinarstvo BiH priopćeno je jučer kako nisu dobili obavijest od Organizacije za brzo uzbunjivanje za hranu i hranu za životinje da se u BiH pojavila sporna pošiljka mesa iz Brazila, a kazali su i kako nema nikakvih saznanja da se na tržištu u BiH nalazi takvo meso.- U skladu sa dobijenim informacijama, granični veterinarski inspektori provode pojačanu kontrolu svih pošiljki pri uvozu u BiH, kazali su iz Ureda za veterinarstvo.

Kako oni znaju, pita se Usorac, da takvog mesa nema kod nas, te nastavlja tvrditi da su građani BiH godinama unazad jeli čak i meso kengura.- Šta je tu čudno, mi smo pojeli brod kengura umjesto janjetine, kako smo to mi mislili. Tako da je kod nas sve moguće. Uostalom, kako bi bilo moguće da kod nas nema takvog mesa, a u ostalim europskim zemljama ima, kao da mi to imamo bolje kontrole od njih, dodao je Usorac.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u protekloj godini u BiH je iz Brazila uvezeno 516.751,47 KM proizvoda koji spadaju pod tarifu jestivi klaonički proizvodi od životinja vrsta goveda, svinja, ovaca, koza, konja, magaraca, mula i mazgi, svježi, rashlađeni ili smrznuti proizvodi, dok je u prva dva i po mjeseca ove godine uvezeno 100.629,72 KM istih tih proizvoda.

Direktan uvoz

Iz UIO su kazali još i kako ovo meso nije moralo biti uvezeno direktno iz Brazila, već je moglo biti uvezeno iz neke druge zemlje, što potvrđuje tvrdnje poljoprivrednika.

(www.jabuka.tv)
2 komentara

  • Objavite imena tvrtki koje uvoze to smeće.Prije su to radili štajkori s Visoke glavcice, ali sad su to neki novi štakori.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.