Autodijelovi u prošloj godini poskupjeli za 9 posto

U Bosni i Hercegovini se i dalje primarno prodaju rabljena vozila, kako zbog gospodarske situacije u našoj zemlji, tako i zbog nedostatka dijelova i komponenti za nove automobile.

Igor Jurčić iz tvrtke JUR PROM d.o.o. Ljubuški, čija je osnovna djelatnost distribucija rezervnih dijelova za putnička, dostavna i teretna vozila za područje čitave BiH, kazao je u razgovoru za Fenu kako s povećanjem uvezenih polovnih vozila raste i prodaja rezervnih dijelova.

Po njegovim riječima, autodijelovi i kompletan prodani asortiman u prošloj su godini, u odnosu na prethodnu, poskupjeli za oko 9 posto.

Prodaja autodijelova porasla je iz razloga što je pala prodaja novih vozila za koja nedostaju dijelovi i komponente, a kako se najviše prodaju stara vozila tako je automatski porasla i prodaja zamjenskih dijelova, navodi Jurčić.

Naime, po podacima Uprave za neizravno oporezivanje BiH, samo u prva dva mjeseca 2023. godine u našu je zemlju od 8.951 automobila uvezeno 7. 719 polovnih i svega 1. 323 novih.

Isti trend je bio i u 2022. pa je od ukupno uvezena 55.224 automobila, polovnih čak 46.333, a novih svega 8.891.

U odnosu na prethodne dvije godine pandemije koronavirusa radi se ipak o povećanju jer su 2021. godine uvezena 54.882, a 2020. godine 40.963 automobila.

No, brojke su daleko od rekordne 2018., kada je uvezeno 76.991 automobila u vrijednosti od preko 770 milijuna maraka, dok je u 2019. uvezeno 73.357 automobila u vrijednosti od oko 888 milijuna maraka.

U BiH, kao i svugdje u svijetu ima građana koji ne štede na svojim ljubimcima na četiri kotača te je najskuplji automobil uvezen u ovoj godini bio Mercedes AMAG 63 u vrijednosti od 314.923.05 maraka.

U 2022. godini to su pak bili Ferrari Tip F8 Tributo u vrijednosti od 432.144.55 maraka te Lamborghini URUS 636 u vrijednosti od 412 tisuća maraka.

Istovremeno, vozila se najviše uvoze iz Njemačke i Francuske, a slijede ih Kina i SAD.

Bh. građani uvoze i električna i hibrdina vozila ali riječ je o njih par stotina i 2022. prednjači po broju uvezenih takvih automobila.

Na nova vozila se, kako kažu u prodajnim salonima, čeka i do godinu dana, ovisno o brendu.

Azer Dudža iz prodaje Auto Start Mostar navodi kako se konkretno za novo vozilo marke Hyundai ne čeka više od tri mjeseca, napominjući da su kupci svjesni toga i unaprijed ih poručuju s avansom.

Cijene novih vozila, ovisno o brendu vozila, kaže on, u salonima nisu puno skočile, ali su nikakvi ili mali popusti, odnosno akcije koje su odnosu ranijih godina bile nekoliko tisuća, sada su pale na par stotina maraka.

No sve opet ovisi o brendu vozila, i dok cijene Hyundai vozila nismo znatno mijenjali u salonu, za vozila Fiat, ovisno o tipu, one su skočile od 5 do 10 tisuća maraka, dodaje Dudža.

(www.jabuka.tv | Foto: Freepik)

 

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.