Analitičari o incidentu Izetbegovića i Čovića: Klasični cirkus primitivaca bez političke kulture | Jabuka.tv

Analitičari o incidentu Izetbegovića i Čovića: Klasični cirkus primitivaca bez političke kulture

Nedostatak političke kulture i bahat odnos prema institucijama koje predstavljaju razlog je zbog kojega će BiH teško biti ozbiljno doživljena u Europi i svijetu, smatraju analitičari nakon posljednjega verbalnoga sukoba na relaciji članova Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića.

Podsjećamo, u četvrtak sjenu na potpisivanje ugovora o financiranju projekta Koridor 5C Mostar Jug i Zenica Sjever, teškoga 150 milijuna eura, kojem je nazočio i predsjednik Europskoga vijeća Donald Tusk, bacio je sukob Izetbegovića i Čovića zbog Pelješkoga mosta, pišu Nezavisne novine.

Izetbegović je zatražio pomoć da se nađe povoljno rješenje i za BiH i za Hrvatsku u vezi s Pelješkim mostom, a Čović je rekao da je to isključivo hrvatsko pitanje i zamolio da se to pitanje ne stavlja na dnevni red kada dođu prijatelji. Nakon toga, Izetbegović je povukao Čovića ispred govornice uz rečenicu: Molim te, skloni se.

Slavo Kukić, sveučilišni profesor i sociolog iz Mostara, ne odbacuje misao da takva vrsta konflikta odgovara obojici.

Mislim da homogeniziranje biračkoga tijela u ovom momentu Izetbegoviću odgovara zbog činjenice da je SDA, na čijem je čelu, u krizi, jer su u zadnjih pola godine iz nje nastale tri stranke. Sigurno je da se osuo broj onih koji su ih htjeli podržati. Zbog toga on mora izazivati tu vrstu krize kako bi ponovno utjecao na homogeniziranje biračkoga tijela po matrici, ili ćemo biti svi zajedno ili nas neće biti, kaže Kukić.

Tvrdi da to isto odgovara i Draganu Čoviću, lideru HDZ-a BiH, jer u zadnjih pola godine sve su otvorenije kritike koje njemu dolaze s prostora BiH, posebice posljednjih dana iz Katoličke crkve, odnosno od strane banjolučkoga biskupa Franje Komarice.

Enver Kazaz, sarajevski sveučilišni profesor i politički analitičar, mišljenja je da se radi o klasičnom cirkusu primitivaca koji se nalaze na važnim državnim dužnostima.

Miloš Šolaja, politički analitičar iz Banje Luke, tvrdi da već godinama prema svim indikatorima BiH ima veoma nizak rejting u svijetu, jer čitav niz incidenata upozorava na to da političkim predstavnicima iz BiH nije u interesu da BiH postane ugledna članica međunarodne zajednice, navode Nezavisne novine.

Oni su više zainteresirani za neke unutarnje svoje pozicije i pozicije svojih partnera, kazao je Šolaja, koji tvrdi da je drugi problem veoma niska politička kultura koja jednostavno pokazuje da BiH nema prave političare.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

  • Ljudi moji ovaj čović će svašta napraviti samo da ne izgubi vlast jer taj čovjek je veliki lazov jer vidite gdje su naša djeca nije nama kriv musliman već ovo hrvatsko dubre

  • Slažem se da Čović nije najbolji izbor za hrvatskog člana presjedništva ali je deset puta bolji i pametniji od Lijana,Komšića,Bakira,Slave Kukiža,Skopljakovića i njima sličnih….

  • Može li g. Kukić reći šta je točno bilo primitivno u Čovićevu nastupu. Gledao nekoliko puta i ne nalazim krivnje u konkretnom slučaju

  • Moj Duje, nije nama problem ko je gori od tih koje si naveo. Problem je što nas ovaj lik i njemu slični dovedoše do nestanka . On nema ni naciju ni vjeru ni moral.On je produkt komunizma i pljačka samo sebi i svojima, a narod kao da živi u 15-om stoljeću.Što mu je gore on još više podržava tog Čovića koji ga vodi u propast.Zar nije apsurdno da i Crkva šuti i gleda naš nestanak, čak su pojedinci takvog lika proglasili spasiteljem našim. EJ, Di SMO TO DOŠLI????

Komentiraj: