Automobili koji su stekli slavu kao filmske zvijezde: Popularniji su čak i od nekih glumaca!

Glumci nisu jedine zvijezde velikog platna, tu su i automobili koje voze u filmovima – a ponekad su čak i popularniji od njih.

Donosimo pregled automobila koji su u filmovima imali itekako važnu ulogu, a svojom pojavom gotovo su zasjenili glavne glumačke zvijezde!

Od modela koje je na filmskom platnu koristio tajni agent 007, preko Ford Mustanga iz filma “Bullitt” sa Steveom McQueenom, pa do legendarnog DeLoreana koji se proslavio u trilogiji “Back to the Future” – ovo je lista deset najčuvenijih automobila iz hollywoodskih ostvarenja, piše Bosonoga.com.

10. Aston Martin DB5 – “James Bond”

Ovaj je Aston proizveden još davne 1964. godine kao jedan od najluksuznijih “Grand Tourera” svih vremena. Zbog toga nije ni čudo kako je upravo taj model kao pojam elegancije, luksuza i svega onog što James Bond kao vječni playboy s pištoljem i dozvolom za ubojstvo ima na raspolaganju, stavljen u službu tog najtajnijeg agenta njenog veličanstva.

I baš kako je Sean Connery svojim bezobraznim šarmom i izraženim seksipilom po mnogima ultimativan izbor glumca u ulozi tajnog agenta, tako je i Aston Martin DB5 izbor većine kada se spomene automobil koji je najslavnije dupe u službi njenog veličanstva prevozio po raznim lokacijama na kojima se branila demokracija.

Na filmu je ovaj Aston Martin opremljen raznim Q-ovim idejama i detaljima kakvi su potrebni samo najboljim agentima. Stoga se u sklopu popisa opreme nalaze raznorazni uređaji i sustavi poput rezača guma, “pop-up” posljednjeg spojlera protiv metaka svih kalibara i vrsta, blindirane haube i sustava za izbacivanje suvozačevog sjedišta.

Ali u stvarnosti tu opremu za DB5 u Astonu nikada nisu ponudili. Kada je Aston Martin DB5 debitirao u “Goldfingeru” s tada moćnim motorom od 282 konjske snage, stekao je instant-slavu i promoviran je u legendu koja traje i dan-danas. Tako ne bi trebalo čuditi da se konkretan glumac na četiri točka na jednoj aukciji prodao za oko četiri milijuna eura.

9. DeLorean DMC-12 – “Back To Future”

Predstavljen svijetu 1981. godine na salonu automobila u Detroitu, ovaj se automobil doista mogao pohvaliti svim potrebnim dodacima neophodnim za preživljavanje u Americi tijekom osamdesetih godina prošlog vijeka.

Kičast, uglat, slab i s niskom potrošnjom, što je bilo od saveznog značaja s obzirom na to da je tada bila aktualna naftna kriza. Još kada se spomenu “Gull-wing” vrata kao za mnoge pojam vječnog kiča i nepotreban detalj kojem je svrha isključivo još nepotrebnije privlačenje pažnje, eto nam savršenog automobila iz osamdesetih.

Uglavnom, sa svim tim “atributima” DeLorean DMC-12 predstavlja pravi automobil za playboya Amerike.

Ipak, prava je slava i svojevrsno promaknuće iz automobila u legendu za DMC-12 stigla tek 1985. godine – oko tri godine nakon prestanka proizvodnje samog automobila. Tada se DeLorean DMC-12 pojavio u jednoj od glavnih uloga jednog od ponajboljih filmova koje smo gledali dok smo bili mali – “Back to the Future”.

U sklopu filma je DeLorean vrlo jednostavno pretvoren u vremenski stroj s kojim se tada popularni Michael J. Fox provozao do 50-ih i nazad. DeLorean DMC-12 se oko 2008. godine ponovno počeo proizvoditi u Teksasu.

Kompanija koja je ponovo pokrenula proizvodnju ove filmske legende otkupila je hrpu originalnih dijelova i nekoliko gotovih hauba koje nikada nisu postale kompletan automobil, budući da je John DeLorean bankrotirao sada već davne 1982. godine.

Ovo je prvenstveno automobil kao filmska zvijezda. A svi znamo da filmske zvijezde ne moraju nužno biti normalne.

8. Mini Cooper S 1275 – “The Italian Job”

Mini kao pojam u auto-industriji jer svi znaju što ovaj maleni Britanac na četiri još manja točka znači za svijet automobila.

Riječ je o filmu koji je zajedno sa spomenutim sloganom Mini pretvorio u ikonu iz sedamdesetih godina prošlog vijeka.

U slavnom originalu filma “The Italian Job” iz 1969. godine sudjelovao je tri minija i “Union Jack” kombinacija boja. Predvođeni Michaelom Caineom za volanom, sva tri Minija pravila su kaos na ulicama talijanskog grada Torina.

Vozilo se po kanalizaciji, na javnim trgovima ometajući svadbene povorke i svečanosti, te prekidajući proizvodnju vratolomijama po krovovima tvornica. Ipak, najljepši dio te poprilično sumanute jurnjave u kinima nije viđen, jer se se taj show tri Minija i nekoliko policijskih Alfi pojavio tek u sklopu DVD-izdanja filma.

I bez te scene, Mini je ulogama u ovom filmu po tko zna koji puta potvrdio svoj status apsolutne ikone.

7. Ford Mustang GT 390 – “Bullitt”

Za one koji znaju, ne treba posebno objašnjavati o kakvom se automobilu radi. Ali za slučaj da niste doživjeli Steva McQueena u možda najboljem filmu iz njegove impresivne karijere po imenu “Bullitt” Mustang-Charger-Mekvin kombinacija u potjeri ulicama San Francisca ispada jednostavno neponovljiva.

Mustang je brutalan, McQueen je cool, a “Bullitt” je jedan od onih filmova koje svaki ljubitelj auta treba imati u svojoj kolekciji.

6. Plymouth Fury – “Christine”

Ako već niste gledali film koji potpisuju dva najveća genijalca u povijesti horora John Carpenter i Stephen King, za “Christine” ste vjerojatno čuli.

Radnja je jednostavna koliko je i ovaj model Plymoutha predivan, a svodi se na slijedeće: iskompleksirani mršavi klinac ima najboljeg prijatelja-sportaša i odlikaša kojemu su tata i mama kupili Dodge Charger R/T. Mršavi klinac naravno nema automobil. A želi ga. I to jako.

Ubrzo nakon uvodnog dijela filma naš iskompleksirani glavni lik kupuje razvaljeni automobil od bezobraznog i krezubog djeda u pelenama i kreće u restauraciju do posljednjeg vijka.

Problemi u pravilu nastaju kad se ovaj crveni Plymouth Fury odluči u vlasništvu imati kompleksaša, umjesto da je situacija obrnuta, pa se uz nekoliko ubojstava i sličnih simpatičnih situacija u kojima auto ima glavnu ulogu, film rasplete do situacije gdje od “Christine” nastane samo isprešana kutija.

Navodno je za potrebe snimanja korišteno 23 različita primjerka Plymouthovih modela Fury i Belvedere, ali to nikada nije službeno potvrđeno.

“Christine” od sredine osamdesetih do danas svakako među filmskim automobilima spada među najljepše.

5. Dodge Monaco – “The Blues Brothers”

Ovaj se automobil ni po čemu ne može usporediti s ušminkanim modelima koje smo do sada na listi naveli. Dodge Monaco kao klasična glomazna američka limuzina iz sedamdesetih ne privlači poglede. Samim time ovaj automobil predstavlja jedan od “onih” kakve nikada niste poželjeli imati u vlasništvu – pogotovo u ovakvom stanju.

Naime, radi se o zvijezdi iz filma “The Blues Brothers”, koji na savršen način koketira s glazbom glumom, komedijom i pukim pretjerivanjem. Dodge Monaco se unutar priče pojavljuje u obliku još jednog u nizu tipično prevelikih, presporih, poprilično nevozivih i besmislenih američkih automobila.

U prilog svemu tome ide i činjenica da su neka od najvećih svjetskih imena blues i R&B glazbee s početka osamdesetih poput Jamesa Browna, Arethe Franklin i Raya Charlesa svojim nastupima sudjelovali u filmu. A kao šećer na kraju dodajmo i scenu najmasovnijeg razbijanja policijskih automobila ikad snimljenu, u kojoj je “život dalo” preko 130 limuzina.

Tako se nešto na filmu nikad više nije ponovilo, iako je u drugom nastavku serijala “Smokey and the Bandit” količinski bilo poprilično blizu.

4. Volkswagen “Buba” Typ 1- “Herbie”

Riječ je o najtvrdoglavijem automobilu svih vremena koji je bio zvijezda Diznijevog filma “The Love Bug” pod imenom “Herbie”.

I vjerovali ili ne, generacijama kasnije to je ime zajedno s brojem 53 i tri crte u kombinaciji ostalo među najupečatljivijim i najsimpatičnijim imenima koje je filmski svijet poznavao. Čak i dan-danas možemo vidjeti “Bubu” uređenu na isti način na koji je “Herbie” bio uređen prije skoro 50 godina.

Navodno je tijekom snimanja korišteno preko deset Buba, od kojih su neke bile sasvim fino uređene i dorađene s komponentama preuzetim iz Porschea 356.

Uglavnom, nekako se čini kako “Herbie” predstavlja jedan od onih automobila koje smo svi barem jednom poželjeli imati, zar ne?

3. Dodge Challenger – “Vanishing Point”

Glavni junak filma “Točka nestajanja” (Vanishing Point) je Jimmy Kowalski, bivši policajac i vojni veteran koji u Denveru dobije zadatak da za manje od 15 sati dostavi Dodge Challenger R/T 440 Magnum kupcu u San Franciscu.

Dok se vozi pustim pustinjskim cestama u jednoj sceni se utrkuje s vozačem Jaguara, te stalno mora izbjegavati policiju, u čemu mu pomaže radijski voditelj.

Glavnog junaka glumi danas već zaboravljeni Barry Newman. Film je snimljen za manje od dva milijuna dolara, a zaradio je više od 12 samo u SAD-u i stekao kultni status.

2. Chevrolet Chevelle – “Drive”

Hollywoodski kaskader koji dodatno zarađuje kao vozač kriminalaca glavni je junak filma “Drive”.

Glumi ga Ryan Gosling, ali jednako važnu rolu ima i njegov automobil, Chevrolet Chevelle iz 1973, u čijem je nastanku sudjelovao i John Z. DeLorean, prije nego što se osamostalio, osnovao vlastitu kompaniju i na tržište izbacio gore spomenuti futuristički DMC DeLorean.

1. Ford Falcon XB GT – “Mad Max”

Falcon je po svojoj definiciji presretač koji je vrhunac svoje slave doživio u nastavcima legendarnog filma Mad Max, a koji kroz isti serijal doživljava brojne modifikacije i varijacije na temu.

Radi se ukratko o australijskoj verziji Ford Torina. Automobila koji za Ford ne znači nikakvu revoluciju, ali i dalje itekako vrijedi spomena. Ovaj je Ford mnogima poslužio kao dokaz da Australci sve rade drugačije i prilagođeno svojim potrebama i afinitetima. Jer Falcon XB GT Coupé i dalje izgleda kao Ford Torino, ali već na prvi pogled djeluje kao da ima poremećaj ličnosti.

Filmska je verzija ovog Forda imala montiranu optiku prednjeg kraja izvedenu od strane tada bivšeg dizajnera u Fordu Petera Arcadipanea.

Može se slobodno reći i kako je ovo bio jedan od prvih pokušaja tuninga na filmu – i to savršen pokušaj.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.