Znate li čemu služi mala strelica kod oznake za gorivo?

Jeste li se zapitali čemu služi mala strelica u odjeljku oznake za količinu goriva u vašem rezervoaru?

Vrlo sitan detalj mogao bi biti od koristi kada putujete, a niste u vlastitom automobilu, već ste uzeli rent-a-car ili neki od sveprisutnih sustava i aplikacija ”uzmi i ostavi” mogućnosti rentanja. Iako se nalazi na gotovo svakoj instrument ploči u gotovo svakom automobilu, vjerojatnost da ste se ikada zapitali čemu služi mala strelica u prostoru koji pokazuje količinu goriva, mala je.

Izbor nije velik, i može biti na lijevoj i na desnoj strani, a jedino smjer u kojem je okrenuta daje joj smisao. Ona pokazuje s koje strane vozila se nalazi poklopac od rezervoara gdje ćete točiti gorivo, pišu Automobili.hr.

Možda i nije od prevelike važnosti imati saznanje gdje je poklopac za rezervoaru, no sigurni smo da prilikom rentanja vozila, ponekad i korištenja službenih, vozač osjeti dodatan upitnik nad glavom prvim ulaskom na benzinsku postaju.

Povijest automobilizma i pogled unatrag govori nam kako svaki proizvođač iz određenih standardizacija i razloga postavlja poklopac i mjesto za točenje na strani koja se čini bolja, sigurnija, logičnija. Japanci na svoju lijevu, europski proizvođači na desnu, no nije uvijek pravilo. Odgovor iz Volkswagena daje prednost sigurnosti i smatraju kako je sigurnije da vozač ne stoji blizu ceste odnosno na prolazu drugih automobila prilikom točenja goriva. Neki proizvođači idu na hedonističku varijantu i ne žele da vozač troši vrijeme obilaska automobila prilikom točenja goriva.

Kako bilo, sigurnost, ušteda vremena ili čak dizajn i mjesto rezervoara, sve su razlozi koji će opravdati njihova razmišljanja, a vi nemojte biti jedni od onih kao primjer u Youtube videu niže.

(www.jabuka.tv | Foto: Freepik)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.