Pad broja registriranih benzinaca i dizelaša u Europi, hibridi najpopularniji

Vrijeme uskršnjih praznika negativno je utjecalo na prošlomjesečnu prodaju na većini tržišta Europske unije.

Broj registracija novih automobila u ožujku je za 5,2 posto manji od istog mjeseca lani, a kupci najveće povjerenje i dalje imaju u hibride.

Ipak, ako promatramoo brojke za prvi kvartal tekuće godine, broj registriranih novih automobila je u porastu za 4,4 posto. U tom razdoblju je prodano gotovo 2,8 milijuna automobila, bilježi ACEA, odnosno Europsko udruženje proizvođača automobila.

Iako je prodaja novih automobila u proteklom mjesecu zabilježila negativan bilans, glavna tržišta bloka zabilježila su solidan rast od siječnja do ožujka, pri čemu su Italija i Francuska zabilježile rast od 5,7 posto, a zatim Njemačka (+4,2%) i Španjolska (+3,1%).

Prošlomjesečna prodaja dovela je ponovo do promjene u strukturi tržišta prema izvoru pogonskog energenta. Električni automobili su pali sa 13,9 na 13 posto udjela, dok su se hibridni podigli s 24,4 na 29 posto tržišta. Kombinacija benzin i dizel zauzela je manje od polovine tržišta s udjelom od 47,8 posto, što je također pad s prošlogodišnjih 51,8 posto.

U BiH se voze najstariji automobili u Europi

Broj registracija čisto električnih automobila prošlog mjeseca pao je za 11,3 posto na 134.397 jedinica, odražavajući pad šireg tržišta i opći pad zainteresiranosti kupaca. Posljedično tome, smanjio se i njihov tržišni udio na 13 posto.

Pad prodaje električnih i automobila sa SUS motorima nekako najviše odgovara hibridima, koji su u ožujku ostvarili rast registracija od 12,6 posto, unatoč općem padu tržišta, navodi Klix.ba. Francuska i Italija, dva od tri najveća tržišta hibridnih automobila, zabilježili su značajan porast od 29,6, odnosno 8,3 posto. Ovaj segment je ostvario prodaju od 299.426 jedinica, zauzimajući 29 posto tržišta. Samo je Toyota, kao lider u ovoj tehnologiji, isporučila više od 95.000 automobila s rastom od 8,6 posto, od čega su većina bili hibridi.

Od svih segmenata pogonskih sklopova, sveukupni pad tržišta najviše se odrazio na benzince i dizelaše. Prodaja benzinaca smanjena je za 10,2 posto, sa značajnim smanjenjem na većini tržišta EU, uključujući Francusku (-17,7%), Španjolsku (-10,1%) i Njemačku (-3,4%). Nasuprot tome, Italija je zabilježila rast od 5,7 posto. Zbog toga je tržišni udio benzinaca smanjen sa 37,4 posto iz ožujka prošle godine na 35,4 posto u ovoj godini.

Hoće li električni automobili postati jeftiniji od klasičnih?

Pad na tržištu dizela bio je još teži, s “minusom” od 18,5 posto u prethodnom mjesecu. Veliki pad zabilježen je na najvećim tržištima kao što su: Francuska (-32,1%), Španjolska (-38%) i Italija (-27,6%), dok je Njemačka doživjela tek neznatno smanjenje od 0,5 posto. Proizvođači su preko svoje prodajne mreže plasirali tek 128.227 dizelskih automobila.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.