Pad narudžbi bh. građevinara u inozemstvu

Vrijednost novih narudžbi građevinskih firmi iz Bosne i Hercegovine u inozemstvu u prvom kvartalu ove godine manja je za 71,7 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, podatak je Agencije za statistiku BiH.

Tajnica za građevinarstvo Gospodarske komore FBiH Dženana Hodžić izjavila je za Fenu da iznenađuje ovako visok postotak pada narudžbi bh. građevinara u inozemstvu.

”Ugovori na inozemnom tržištu uglavnom se sklapaju krajem godine, a u prošloj godini bilo je i prenesenih ugovaranja koja su potpisana krajem godine. Što se tiče Federacije BiH, Euro-Asfalt je najveći ugovarač građevinskih radova na inozemnom tržištu, a oni su – nasuprot ovom pokazatelju – doživjeli porast”, prokomentirala je Hodžić.

Dodala je da su u prošloj godini ugovorili sedam milijuna, a ove godine oko 50 milijuna eura. Analitički gledano, prema njezinim riječima, Euro-Asfalt je potpisao ugovor u travnju 2016. godine, a moguće je da je do tada bio zaključen period promatranja prvoga kvartala ugovorenih radova u inozemstvu pa se to odrazilo ovakvom statistikom.

”Na tržištu se ništa spektakularno nije dogodilo, kao što smo npr. imali gubitak libijskoga tržišta da bi ovaj pokazatelj bio rezultat takvih događanja”, dodala je Hodžić.

Prema podacima Agencije za stastitiku BiH, vrijednost izvršenih građevinskih radova u inozemstvu u prvom kvartalu manja je za 10,9 posto u odnosu na isti kvartal prošle godine. Od ukupne vrijednosti izvršenih radova u prvom kvartalu ove godine, 22,7 posto radova odnosi se na objekte visokogradnje, a 77,3 posto radova na objekte niskogradnje.

(Fena)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.