Moguća međunarodna tjeralica za Zlatanom Mijom Jelićem

Zlatan Mijo Jelić nije se pojavio u Sudu Bosne i Hercegovine, gdje se trebao izjasniti o krivnji za zločin protiv čovječnosti počinjen u Mostaru.

”Jelić nije obaviješten o današnjem ročištu niti je primio poziv Suda. Ja sam mu kazao da je danas izjašnjenje, ali njemu službeni poziv nije uručen”, kazao je Fahrudin Ibrišimović, branitelj Zlatana Jelića.

Zbog nedolaska, Tužiteljstvo BiH zatražilo je da mu se odredi pritvor te da se za ovim umirovljenim generalom Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) raspiše međunarodna tjeralica.

”Jelić je pobjegao iz BiH, on je nedostupan našim organima gonjenja. Znamo prema podacima hrvatskoga Interpola da Jelić živi u Zagrebu, da nakon rata nema prijavljeno prebivalište u BiH te da se, kako vidimo iz medija, slobodno šeta između dviju država”, kazala je tužiteljica Remzija Smailagić.

Obrana se usprotivila zahtjevu o raspisivanju potjernice.

”To je nemoguće jer Jelić živi u Hrvatskoj, ima državljanstvo ove zemlje i traži da se predmet ustupi pravosuđu Hrvatske”, kazao je Ibrišimović.

Tužiteljstvo se usprotivilo prijedlogu da se predmet ustupi Hrvatskoj tvrdeći kako je dosadašnja praksa pokazala da Hrvatska ili odbacuje optužbe ili predmeti godinama stoje u ladicama.

Zlatan Mijo Jelić optužen je za zločine počinjene nad bošnjačkim civilima u Mostaru.

Optužnicu protiv njega Sud BiH potvrdio je sedmoga siječnja ove godine, a na osnovu istrage koja je protiv njega započeta u Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY).

Optužen je da je kao zapovjednik 1. djelatne bojne Vojne policije Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) te 1. lakojurišne bojne Vojne policije od ožujka 1993. do ožujka 1994. znao i odobrio počinjenje zločina tijekom sukoba Armije BiH (ABiH) i HVO-a i ništa nije poduzeo da ih spriječi ili kazni počinitelja.

Prema optužnici Tužiteljstva BiH, Jelić je naređivao zapovjedniku logora Heliodrom Stanku Božiću da pripadnici raznih postrojbi HVO-a izvode zatvorenike i dovode na prinudne radove na prvu liniju između ABiH i HVO-a na raznim lokacijama u i oko Mostara, tijekom borbenih djelovanja.

Jelić je, stoji u optužnici, znao u kakvim se uvjetima obavljaju ti radovi i izlagao zatvorenike riziku da budu ubijeni, ranjeni ili izloženi svirepom i nehumanom tretmanu. Prema podacima Tužiteljstva BiH, oko 188 zatvorenika je bilo ranjeno, oko 50 poginulo, dok je oko 40 zatvorenika bilo fizički zlostavljano od pripadnika Druge bojne 2. brigade HVO-a.

Jelić je, prema Tužiteljstvu, radio u dogovoru s Miljenkom Lasićem, zapovjednikom Operativne zone Jugoistočna Hercegovina, Stankom Božićem, upravnikom logora Heliodrom, Ilijom Vrljićem, zapovjednikom 2. brigade HVO-a, te Milom Puljićem, zapovjednikom Druge bojne 2. brigade HVO-a.

Jelić je BiH napustio prije četiri godine, kada se ispisao iz državljanstva BiH i s obitelji iz Širokoga Brijega preselio u Zagreb. Kako Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) neslužbeno saznaje, Jelić se neće odazivati pozivima Suda BiH na sljedeća ročišta, javlja BIRN – Justice Report.

(Fena)19 komentara

 • Čuj moguća,pa to je gotova stvar.Tužilaštvo na tome i radi svo vrijeme. Ako vam je optužnica valjana i temeljena na istinitim činjenicama i stvarnim dokazima zašto predmet ne ustupite pravosuđu RH-ke. AID i bošnjački lobiji nemaju uticaja na pravosuđe RH-ke i to je problem.

 • Generale,mi tvoji sugrađani i tvoji suborci znamo da si nevin i častan čovjek, dobar Hrvat i Katolik.Znam da sve ovo nekome jako smeta.Po istoj matrici ja optužujem sve političare i kompletno pravosuđe i međunarodnu zajednicu kojima si ti GENERALE HVO-a predao u ruke državu a sad imamo NIŠTA i gle ništa nisu poduzeli mogli su,trebali su,znali su ili su trebali znati. Tko će suditi tim ubicama nade,perspektive,budućnosti i sadašnjosti,opstojnosti…???Bog i Hrvati!!!

 • I dalje sute nasi politicari i dalje dopustaju da nas gaze sto je ironija opet odlazimo lagano jedan po jedan u moderne skripare..

 • hdz šuti, čović štiti one sa druge strane. uvijek su bili odani “drugovima”
  srami se “hrvatski vođo”, branio je vase majke, djecu, zene i omogućio vam zivot koji imate. Najveca ljubav je dati svoj zivot za drugoga.
  opet ce se gusta magla spustiti..

  • Čoviću -nikad više nećešdobiti našega glasa. Dok ti grabiš samo sebi i svojoj rodbini, mi propadamo, nestaje nas. Tebe nije briga, ali ni ti nećešimati sreće.

 • Puno je popularnije u Sarajevu stati uz ratnog zločinca i kriminalca Nasera Orića,primiti ga u svoj ured sa odvjetnicom Vasvijom Vidović koja je ove i ovakve optužnice uz pomoć AIDA dokumentovala i proslijedila u Hag kao časnica za vezu sa Hagom u vremenu 1996-2000 god.nego danas biti uz Miju Jelića i ostale optužene hrvate,bojovnike,časnike HVO-ne.. Čudno da od naših političara nitko ne diže glas protiv ĐŽevada Mlaće,Sefera Halilovića,ĐŽafirovića,Dudakovića,Selme Cikotića itd.svima je jasno koliko su zla ovi ljudi hrvatima nanijeli u ratu,samo zato što su hrvati,katolici.Tom vodiljom,uvlačenja bošnjacima u onu stvar služe se naši političari,prestavnici hrvata u BiH-ni. Zato oni nisu na udaru Tužilaštva za razne kriminalne afere koje su tu,ali se guraju pod tepih ili ćilim kako u Sarajevu vole reći,zato što dobro trenutno slušaju nalogodavce iz Sarajeva.

 • Najvece zlo za Hrvate je drug sa Bara…vrijeme je da on ode zauvijek u anale politicke proslosti…ne znam za koga cu glasati na izborima al ZNA SE milion posto za koga necu

 • izgleda da nas se opet gura u nekakve sukobe da bi skrenuli pozornost sa lopovluka politićara.Miju nitko i nikada neće osuđivati, a pogotovo neče Muslimanski sud u FBiH koji je i sam kriminalan. Ako se imadu dokazi ustupili bi iste Sudu RH, a pošto nemadu bitno je Miju samo dovesti u Sarajevo, a oni će već nešto njemu prikrpiti.

 • Nikome ne dajem bezrezervnu podršku, a niti je sam tražim. Pravno formalno mu se i ne može sudi ti u FBiH, pa neka se lijepo dokumentacija proslijedi u RH. Vjerojatno, ima nekih “grijeha” na kojima se “gradila” optužnica, jer ipak se nekompetentnom djetetu dalo ovlasti “bez pokrića” iza kojih su se stvarni “vukovi” skrivali, gurajući “naivnoga” ZJ u prvi plan, tapšajući ga po ramenima. Propusta je bilo i za te propuste mora netko i odgovarati. Za ove stvari su i pripremani “zelembaći” tipa ZJ, te stoga “politika i političari” iz tzv, hrvatskog korpusa i ne diže glas, jer oni su svoj glas dali upravo za ovo što se i dešava, kao što su ga već dali za tzv. Samoupravu, Hercegovačku banku i sl. Samo naivci misle da sve ovo nije pripremljeno od zajedničkih kuhara u zajedničkoj kuhinji i nisu svjesni pragmatičnosti žrtvovanja i cijeloga naroda za svoje dupe.

 • Podrska Miji! ! ! A sto se tice politickih kur…koje nas predstavljaju a ne znaju i ne zele stati za one koji su stali za nas, Bog neka vam sudi. Ako ste nevini u ovome svaka cast ali ako niste neka znate da Njega ne mozete potkupit kao sto sve potkupljujute i podmicujete da bi izgledali pravi!! Drz se Mijo!!!

 • Sto e sudu tjeralica imaju u svom dvoristu previse svoji ,kojima treba sudit : Mlaco ,Dudakovic i drugi sto njima ne sudite .
  Mijo se ne skriva niti je kriv.

 • Svaka čast na ovakvim komensatarim JA mislim da bi se ljudima napokon mogle otvoriti oči pa da napokon vide ko nas vodi D osta više lopova Čovića i onakvi nikad više glasova iz Širokog samo

 • Iz ovoga je vidljivo da nije samo Mijo Jelić obuhvaćen ovom optužnicom nego i gen.Mića Lsić. Sada idu svi oni ispod njih po zapovijednoj odgovornosti do običnog policajca koji je izvršavao naredbe. Začarani krug ,gdje kraja nema. Nemogu vjerovati da je hrvatska politika,političari u BiH-ni,njemi nakon ovakve opsežne optužnice gdje je kompletno HVO-ne Mostara i Hercegovine optuženo. Ustvari postoji jedna logika i to je to,ovi političari u BiH-ni koji nas trenutno prestavljaju nemaju dodirni točaka sa ratom i HVO-ne i zato im je svejedno,tako je i u RS-oj ,sa Miletom Dodikom,jedino Bakir brani pripadnike Armije jer je i sam u dodiru sa tim istim a posebice njegov pokojni otac Alija koji je bio vrhovni zapovjednik Armije.Znači braneći svoje generale,pripadnike Armije BiH-ne SDA-je brani sebe,Aliju,ĐŽafirovića,Mlaću,Sefera,Dudakovića,Ganića itd. Naši za tim nemaju potrebu,njima je samo bitno da se ne dira u privredni kriminal,lopovluk,posljeratnu pljačku firmi,privatizaciju itd. To je njihova bolna točka,bitnije je sačuvati kladionice i vlasnike kladionica nego obraniti dostojanstvo HVO-ne,njegovih časnika i pripadnjika.Od kladionica imaš korist a od ovih drugih te glava boli.Tako razmišlja naš vođa Dragan i njemu potčinjen HNS-or i HDZ-ca.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.