ZZO HNŽ u ponedjeljak počinje s izdavanjem elektronskih zdravstvenih iskaznica

Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ-a u ponedjeljak, 1. travnja, započet će sa zaprimanjem zahtjeva za izdavanje elektronskih zdravstvenih iskaznica, priopćili su u petak iz tog zavoda na svojim internetskim strancima.

Zahtjev za izdavanje elektronske zdravstvene iskaznice moći će podnijeti svaki osiguranik u jednom od područnih ureda Zavoda u Mostaru, Jablanici, Konjicu, Prozor/Rami, Stocu, Neumu, Ravnom, Čapljini i Čitluku.

Po dolasku u područni ured Zavoda osiguranik će popuniti zahtjev za izdavanje elektronske zdravstvene iskaznice i platiti naknadu marku za njezino izdavanje. Elektronska zdravstvene iskaznica biti će izrađena u roku od 15 dana od dana podnošenja zahtjeva.

Elektronska zdravstvena iskaznica, pored općih podataka osiguranika, sadrži i elektronske podatke o uplaćenoj premiji osiguranja (markici) i status zdravstvenog osiguranja. Drugim riječima, elektronskom zdravstvenom iskaznicom osiguranici dobivaju i elektronske premije osiguranja (markice) i elektronsku ovjeru zdravstvene iskaznice koja zamjenjuje dosadašnji način ovjere po kojemu su osiguranici trebali doći u područni ured Zavoda kako bi ovjerili zdravstvenu iskaznicu i temeljem iste ostvarili pravo na zdravstvenu zaštitu na teret sredstava Zavoda.

Elektronska zdravstvena iskaznica u potpunosti mijenja dosadašnju papirnatu zdravstvenu iskaznicu i osiguranici će je moći nesmetano koristiti u svim zdravstvenim ustanovama (domovi zdravlja i bolnice), ljekarnama i ortopedskim kućama u HNŽ-u s kojima Zavod ima ugovorne odnose.

Elektronska zdravstvena iskaznica nije obveza, ali je pogodnost za osiguranike i nije definiran rok u kojemu osiguranici trebaju papirnate zdravstvene iskaznice zamijeniti elektronskim.

Osiguranici koji odluče nastaviti koristiti papirnate zdravstvene iskaznice i dalje su u obvezni fizički dolaziti u područne urede Zavoda radi njihove ne ovjere, kaže se u priopćenju.

(Fena)4 komentara

  • A sto ce raditi onda one napirlitane,sto doduse ni sad nista ne rade,kad se vise ne budu tribale ovjeravati te elektronske?Jbg sto cemo s njima?Ne lezi vraze mozda cemo morati jopet😀svaki misec odnit njima da ih vide😀😀😀😀😀Maevo lipi moji ja van nisan za to,jok!Triba pustiti zene neka se sminkaju i tracaju inace ce ih se svugdi po pet ili sest potuci!Vragu ne bi palo na um sto mere😀pasti nasim medjedima!

  • Bolje bi bilo za te novce osigurati jeftinije liječenje ,lijekove i higijenske potrepštine u zdravstvenim ustanovama i bolnici.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.