Željana Zovko: BiH mora riješiti problem Izbornog zakona da postane članica EU

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko održala je u petak sastanak s vjerskim vođama i svim predstavnicima glavnih političkih stranaka u Mostaru.

Zovko, koja zajedno s grupom zastupnika Europske pučke stranke (EPP) djeluje u okviru grupe za međureligijski i međukulturalni  dijalog, je istaknula kako Bosna i Hercegovina mora biti buduća članica Europske unije i treba dobiti kandidatski status, ali da prije toga mora riječiti problem Izbornog zakona, kako za Grad Mostar tako i za cijelu zemlju.

Dodala je kako je povjerenik za europsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn kazao kako se ne može očekivati ništa ako se ne formira novo Vijeće ministara.

Formirani su domovi naroda, ali povjerenik Hahn je zajedno s povjerenicom (Federica) Mogherini rekao da se što prije moraju formirati svi nivoi vlasti kako bi Europska unija znala s kim će pregovarati. Ukoliko s bosanskohercegovačke strane ne postoje adekvatni sugovornici, onda se ni s europske strane ne može očekivati nikakav pozitivan odgovor, kazala je Zovko.

Ocijenila je kako se mora naći neki način da se urazume i stranke koje ovdje djeluju kako bi se našao kompromis i jedno normalno rješenje da bi građani Mostara, ali i cijele Bosne i Hercegovine imali jedan normalan život.

Inače, u izaslanstvu koje je u posjetu Bosni i Hercegovini nalaze se europski zastupnici iz Italije, Njemačke, Nizozemske, Slovačke i Hrvatske te djelatnici Europske pučke stranke koji intenzivno već dugi niz godina rade na interkulturnom i vjerskom dijalogu.

Zajedno s izaslanstvom Kluba zastupnika EPP-a zastupnica Zovko posjetit će i Međugorje gdje će se susresti s nadbiskupom Hoserom te se upoznati s radom zajednice Cenacolo.

(Fena)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.