ŽZH: Vatrogasci tijekom vikenda intervenirali čak 30 puta, evo koje kazne prijete

Vatrogasci u Županiji Zapadnohercegovačkoj tijekom vikenda intervenirali su čak 30 puta.

Pričinjena je velika materijalna šteta na vinogradima, nasadima smilja, voćkama, šumi i drugim površinama. Gorjela je trava i nisko raslinje, a često su bile ugrožene i kuće i vodovi električne energije.

Najčešći uzrok požara su nesavjesno i neodgovorno paljenje vatre na otvorenom.

Stoga su iz Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke ponovno apelirali da se ne pali vatra na otvorenom bez nadzora.

Također, iz Uprave CZ-a skrenuli su pozornost građanima da ako uslijed spaljivanja nastane požar koji bi imao kao posljedicu veću materijalnu štetu ili opasnost za ljudske živote, u skladu s Kaznenim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine (“Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine”, broj: 36/03, 37/03, 21/04, 69/04, 18/05, 42/10, 42/11, 59/14, 76/14 i 46/16) predviđene su sankcije, u vidu kazne zatvora ili novčane kazne.

Također su županijskim Zakonom o šumama predviđene novčane kazne u iznosu od 200 do 1.500 KM za fizičke osobe koje lože vatru u šumi ili šumskom zemljištu na udaljenosti manjoj od 300 metara od ruba šume.

Apeliramo na građane: pridržavajte se zakonskih odredbi, ne palite vatru na nedopuštenim mjestima jer vaša nepažnja može imati nesagledive posljedice za ljude i materijalna dobra, a možete i kazneno odgovarati, naveli su iz Uprave civilne zaštite ŽZH.

U slučaju nekontroliranog širenja vatre, potrebno je odmah o tome obavijestiti vatrogasce na broj 123, Operativni centar civilne zaštite na broj 121 ili policiju na broj 122.

Heroji i neodgovornost: Čak 13 intervencija širokobrijeških vatrogasaca u jednom danu

(www.jabuka.tv)


6 komentara

 • Pa nije prvi put da se zapali suma , polje, kuca, na ovakav neodgovoran nacin
  Kada je pocinitelj takvog djela platio kaznu ili bilo kako odgovarao za ovakvo djelo.
  U žzh nije niko sigurno
  Jos gradonacelnik sirokig kaze da se to djeca igraju upaljacima i da se tako dogodi pozar

 • Dašta jbt, to je veliki napor za niih, nije zgodno odvojiti se od stolica i izaći nešto raditi na teren i tako čak nekoliko puta u misecu. Da smo mi htjelu raditi išli bi na bauštelu a ne u HDZ i sjedeća mjesta. Treba kažnjavat sve što nas zovu, što pale vatre i što glasaju za dijanu na izborima… Živio dragan i njegov masonski plan iseljavanja…

  2
  3
 • Dakako, treba kažnjavat, nisu vatrogasci tu da rade, oni su da sjede i primaju plaće, kao pravi dio hadezeovaca… A ako se nekome radi, nek izvoli, široka mu njemacka…e ovde ste došli palit vatre i donosit red rad i disciplinu. Nema toga ovde, ovde je se uvik od nereda živilo….

  2
  3
 • Pepic se bio nasekira kad je čuo od vatrogasaca da su gasili smilje, prvi put se čovik zasekira na radnom mistu, al nije njegovo smilje. Dok, oko kuće mu se kuće isprazniše, samo stri i nemoćni ostali. Vide ljudi nema ništa ako poštemo radii a u HDZ ne mogu jer imaju obraza.
  E pa da vidimo kako funkcionira ta izmišljena “Civilna Zaštita”. Čovjeku je izgorio vinograd, tisuće loza je uništeno. Da vidimo koliko će oštete naplatit!
  Da vidimo tko će to štititi!
  Da vidimo koga će se okriviti???
  HDZ i HNS(Hrvatski Narod Seli) koalicija

 • Svu nastalu štetu treba naplatiti od odgovorne osobe u civilnoj zaštiti, jer oni za to primaju plaću i imaju odgovornost, sve je to jasno kao dan, svi vi kojima je nastala šteta možete to naplatiti

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.