Heroji i neodgovornost: Čak 13 intervencija širokobrijeških vatrogasaca u jednom danu

Širokobriješki vatrogasci u subotu su imali buran dan u kojemu su intervenirali čak 13 puta te su sve vatrogasne snage bile na terenu.

U Širokom Brijegu požari su već dulje vrijeme svakodnevna pojava. Stanovništvo “čisteći” svoje posjede pali vatru na otvorenom, a zbog neopreznosti vatra često izmakne kontroli te su tako u posljednje vrijeme i u Županiji Zapadnohercegovačkoj uništeni brojni vinogradi, nasadi smilja i druge površine.

Uprava civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke u priopćenjima svakodnevno izvještava o velikom broju intervencija vatrogasaca, ali čini se da ti podaci ne utječu na svijest stanovništva o opasnostima koje prijete paljenjem vatre na otvorenom, naročito za vrijeme snažne bure koja ovih dana puše u Hercegovini.

Tako je u priopćenju objavljenom u subotu zabilježeno da su širokobriješki vatrogasci u protekla 24 sata imali četiri intervencije, od kojih je posljednja bila u subotu u vremenu od 05:00 do 06:10 sati. Dva širokobriješka vatrogasca jednim su vozilom u toj intervenciji gasila požar u mjestu Uzarići u Širokom Brijegu. Gorjela je trava i nisko raslinje, a bile su ugrožene kuće i vodovi električne energije. Opožarena površina je oko 4.000 metara četvornih.

No, to je bio tek početak burnog dana. Naime, već oko 13 sati Vatrogasci Široki Brijeg na svojem Facebook profilu objavili su molbu i upozorenje stanovništvu da ne pali vatru na otvorenom.

Molimo da ne palite vatru na otvorenom prostoru, trenutno su sva vozila na terenu, objavili su širokobriješki vatrogasci.

Oko 23 sata širokobriješki vatrogasci objavili su da su u tom danu imali čak 13 intervencija, a na terenu su bila sva tri vozila i sve vatrogasne snage.

Nakon velikih požara i tragedija, vatrogasce se slavi kao heroje.

Sinoćnji incident na Poljudu na kojem je vatrogasac teško ozlijeđen topovskim udarom ponovno je aktualizirao ulogu i važnost vatrogasaca, a velik dio javnosti osuđuje huligane koji su bacali opasne pirotehničke naprave.

Stalni problemi s neadekvatnom i nedostatnom opremom dio su svakodnevice širokobrijeških vatrogasaca, za koje rješenje trebaju pronaći nadležne službe i institucije. Međutim, odgovornost za paljenje vatre na otvorenom i ugrožavanje tuđe imovine, a ponekad i života, na svakom je pojedincu.

Novi požari u Širokom Brijegu: Stradali nasad smilja i nasad lješnaka, požar zaprijetio i kućama

(www.jabuka.tv)


6 komentara

  • Očito od molbi nema ništa. Mi smo tvrdoglaviji od magaraca. Kod magarca pomogne šipka. Pošto se šipka ne može koristiti ostaju samo kazne.
    Kad pajde plate kaznu od par desetaka tisuća KM-ova ili još bolje koji mjesec zatvora za ugrožavanje tuđe imovine i života neće im više paljevina padat na pamet. Gadit će im se i paljenje vatre za roštilj,

    13
  • Vatrogasci rade svoj posao al policija nije. Trebaju privesti onoga tko tako olako radi palež… Oderi ga po novčaniku pa mu neće past na pamet. Neki dan vatrogasci gase u Pripolju a 100 m od njih kod *** oda i svako malo pali… Ne razmišljajući o tome hoće li ugrozit nečiju kuću ili poljoprivrednu kulturu.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.