ŽZH: Nastavlja se isplata invalidnina, ”novi” branitelji moraju proći proces revizije

Braniteljima koji su prava stekli prije 2004. godine iz ŽZH-a uredno će se nastavljati isplaćivati osobne invalidnine mjesec za mjesec, dok će oni koji su u prava ušli nakon navedene godine morati proći proces revizije kako bi dobili svoje naknade. Prema tome, situacija oko braniteljske populacije u ŽZH-u koja već gotovo godinu dana izaziva velike polemike i zanimanje javnosti za sada je polovično riješena.

– Prve invalidnine za branitelje koji su u pravu do 2004. isplaćene su prošlog mjeseca, a isto će biti i u rujnu te svakog idućeg mjeseca. Što se tiče ostalih branitelja iz ŽZH-a, oni koji se sami prijave i čija dokumentacija je valjana dobivaju invalidnine, dok je za ostale još uvijek blokirana isplata jer odbijaju ići na reviziju, kazao je Zukan Helez, federalni ministar za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata.

Proces revizije

Također, kaže da je već oko 50 posto branitelja iz ŽZH-a samo donijelo dokumentaciju na uvid i svi oni su dobili ili će vrlo skoro početi dobivati svoje naknade. Podsjetimo, isplata invalidnina za stradalnike koji su u prava ušli prije 2004. rezultat je dogovora Odbora za branitelje HDZ-a 1990. s Helezom. Dogovor je postignut u kratkom razdoblju, obje strane izrazile su svoje zadovoljstvo te naglasile da se nastavljaju razgovori o deblokadi isplate za sve ostale branitelje.

– Za one koji su u pravu prije navedene godine situacija je više-manje jasna i ne postoji prevelika sumnja u postojanje velikog broja takozvanih lažnih branitelja. Međutim, oni koji su ušli u prava nakon 2004. jednostavno po zakonu moraju na reviziju, bez obzira iz koje komponente dolaze, poručio je Helez. Uz to, napominje kako nema nikakvih pregovora s općinskim i županijskim vlastima u ŽZH–u oko ove problematike. S druge strane, pripadnici velikog broja braniteljskih udruga kao i predstavnici vlasti u ŽZH–u smatraju da je braniteljska revizija izišla iz okvira zakona i Ustava, pa na nju ne pristaju dok se sve pogreške i nezakonitosti ne isprave. Kategorično tvrde kako nisu protiv braniteljske revizije te da samo traže poštivanje zakona i Ustava.

Zaključci Doma naroda

U cijelu problematiku uključio se i Parlament FBiH, kada je Dom naroda održao tematsku sjednicu posvećenu braniteljima te dobio i nekoliko zaključaka. Među najvažnijim zaključcima jesu da se sastav timova za reviziju treba uskladiti s odgovarajućim zakonom i pravilnikom te u dogovoru s Vladom ŽZH-a potrebno je ukloniti prepreke reviziji, izvršiti povrat pečata u grupe za vojnu evidenciju i uspostaviti isplatu osobnih invalidnina koje su već nekoliko mjeseci blokirane u općinama Ljubuški, Široki Brijeg, Posušje i Grude.

Braniteljske udruge i vlasti iz ŽZH-a tvrde kako resorno ministarstvo nije poštivalo ove zaključke, dok Helez navodi kako je uradio sve što je bilo u njegovoj moći. Ponovio je kako su timovi za reviziju imenovani u skladu sa zakonom i da će, ukoliko se dokaže da tomu nije tako, podnijeti ostavku. U svakom slučaju, jasno je kako će ova tema i dalje biti izuzetno aktualna, tim više što vrlo brzo ulazimo u izbornu kampanju.

(Dnevni list)

47 komentara

 • tko je bliže vatre bolje se grije,pa tako i ovi do 2004god. a ostali nisu ni znali da to postoji a ovi su već primali par godina radeći po zredima istovremeno.Provjerite tko dobiva na obe strane ima posao i prima invalidninu a takvih ima dosta…

 • Sve vojne invalidnine treba ukinuti i staviti ih u isti kontekst kao i civilne. Invalidnine su invalidnine i ne mogu one zamijeniti dodatak za učešće u ratu bez obzira koliki su to kupili i koliko su za tu vrstu invalidnine platili. Neka za to odgovaraju i oni i njihovi politički mentori kod svih naroda. Nitko ne zagovara da se ukinu invalidnine već da se one zamjene za braniteljski dodatak i da ga prima onaj tko je u ratu i bio,a ne kao sada da invalidnine primaju samo noi koji su imali novaca i veza da to kupe i par njih koji su stvarno ostali invaliodi. Većina korisnika invalidnina je neboračka populacija, odnosno populacija koja se borila u pozadini za sve moguće i nemoguće privilegije.

 • Nemorate je zvati invalidninom već dodatak tko je stvarno bio na ratištu, pogotovo na prvoj liniji.To treba ljudima isplaćivati.

 • Eto vidite šta je devedesetka napravila, ona zna kako je to bilo,samo je unjela nered, što nije rješavala sve u paketu.

 • Do 2004 godine su najviše sređivane mirovine i to vodnicima,pukovnicima…. iz one države, skoro pa svi m logističarima,djelatnica vojnog odsjeka i onim koji su vojsku slali da ratuju bez dinara za sve godine,zapravo jednom su dobiuli 100 KM,a stizale su i plaće.bratelji ni o čemu nisu ništa znali jer su bili na ratištu,i za to vrijeme nestalo im i firma,i plaća i sada mirovina,zdravlja i mladosti,

 • U pravu si anonimno još sam da se napomene i odličja su podijelili ljudi koji to ne zaslužuju…rojsovi vozači,logističari,ženeturače…itd a sad ti isti šute jer imaju regul.mirovine i njih se ova problematika ne tiče,a pravi branitelji što su krv prolijevali sad zaboravljeni od sviju…

 • Naši se kasno sjetili za invalidnine. Zato muslimani hoće presjeći do 2004. Prevara, prevara, prevara….. Borite se do kraja. Imate našu podršku..Naši moraju imati više mirovina nego muslimani jer nas je moralo više ići u obranu u postotcima u odnosu na druga dva naroda. Inače bi svi bili na groblju.

 • Sad su se većinom oni što su se pitali sredili invalidnine do 2004-te, to su isposlovali, a nisu htjeli dati dokumentaciju kad je tražena , koliku nepravdu prave prema braniteljima., sve su to naši krivi.

 • Da nije prodaje pripadnosti postrojbi od strane Toše i Mime nebi bilo revizije nikako.
  Šišić iz Knešpolja bio u Njemačkoj a ima sve papire.

 • Toša,Mima Zadro i Buhač Miljenko to su osobe koji su izdavali potvrde za pripadnost postrojbama i pravili jedinice kako su upisivali nove ljude.Zatvorite njih trojicu i ispitajte pa će te sve saznati ko je lažni a ko pravi branitelj.

  • Imaš na stranici :file:///C:/Users/FILA/Downloads/SPISAK%20obustavljenih%20invalidnina%20za%20feb%20i%20dalje%20-%20DOSTUPAN.pdf

   Svi koji su primali osim onih 343 sa činovima koji su ranije skinuti.

 • Čudi me inferiornost naših branitelja, šta ste se ukipili, pa vi sve znate, tko je pravi, tko krivi! Ako sami nešto ne poduzmete, pa neće nitko za vas.

 • lako je dok nas drugi kradu..kad nas nasi kradu to je najgore…odmah ih pohvatat i pobit i njuih i djecu im..odvest na blato i u masovnu grobnicu..

 • žalosno-umjesto da budemo slozni i izborimo svoja prava mi se tu svadamo jedni s drugim,dok su muslimani vecinom na primanju invalidnina i to 1977god osobno znam, nasi momcī kojih se ja sjecam da su zdravi bili danas ispadaju gradske lude kojim se ovi danasnji mladi smiju!!stvarno neznam sta to bi od nas,ne tako davno goli ruka zaustavljalī tenkove a sad se i mrava bojimo,di se god okrenes gaze nas i pljuju a mi sutimo,nasi političari pune svoje dzepe i bore se za sebe,a ti sirotinjo crkla-ostala briga me!!!dragi nasi politicari ovim putem apeliram da ukljucite malo mozdane vijuge a zaboravite na vlastiti dzep,jer nas narod oboli,mlad i zelen umire,a u posljednje vrime iseli u eu-trbuhom za kruhom jer od ovi nasi gladni gazda nji nemore ni kora suva kruva zapast!!a helez da i ne spominjem sta nam radi,pravda se

 • žalosno-umjesto da budemo slozni i izborimo svoja prava mi se tu svadamo jedni s drugim,dok su muslimani vecinom na primanju invalidnina i to 1977god osobno znam, nasi momcī kojih se ja sjecam da su zdravi bili danas ispadaju gradske lude kojim se ovi danasnji mladi smiju!!stvarno neznam sta to bi od nas,ne tako davno goli ruka zaustavljalī tenkove a sad se i mrava bojimo,di se god okrenes gaze nas i pljuju a mi sutimo,nasi političari pune svoje dzepe i bore se za sebe,a ti sirotinjo crkla-ostala briga me!!!dragi nasi politicari ovim putem apeliram da ukljucite malo mozdane vijuge a zaboravite na vlastiti dzep,jer nas narod oboli,mlad i zelen umire,a u posljednje vrime iseli u eu-trbuhom za kruhom jer od ovi nasi gladni gazda nji nemore ni kora suva kruva zapast!!a helez da i ne spominjem sta nam radi,pravda se stim da je revizija za ove sto su od 2004 na invalidnini,a znam za covika koji je s linije hospitaliziran i prima od 95ili96 invalidninu,a sad mu ukinuto niko nezna zbog cega,a citam i ovi s povlastenim mirovinan ostaju bez nji!!!

 • ovako je najpoštenije, ovi do 2004 su prošli 3 revizije a ovi od 2004-te niti jednu, i u čemu je onda problem??? tko je siguran u svoje papire uzet će u uredu branitelja svoje papire, iskopirati i poslati poštom, izmolit krunicu i nadati se dobrom a ovi lažnjaci će ostati u izolaciji jer nemaju šta pošteno i realno poslati.

 • Revizija da, ali svima!Svi znamo da su oni koji su imali veze i love, prvi ostvarili sva prava. Uostalom, ako je netko uistinu invalid, kakve veze ima koje je godine podnio zahtjev, ako je u zakonskom roku?! Očito je da su to smislili oni kojima to odgovara, kako bi i dalje oni kojima najviše treba, ostali kratkih rukava! Uostalom,oni su već dovoljno kažnjeni,pa još malo kazne neće im biti naodmet! Glavno je da je Lijan to podržao, onda znamo koliko je sati!!!

 • Za. Dinka. Mogu mislit kakve su te tri revizije bile do 2004.god. ako su se poslije 2004.god. olako sređivale invalidnine.Ja osobno mislim da su ovi branitelji posle 2004.g.vise zasluzili invalidnine nego ovi do 2004.g.Jer su uadreni u glavu 1000% a ne 100% kad dopustaju da im se ove stvari rade.Ako ijedan zapovjednik (general,bojnik,pukovnik..) imaju mirovine od 1000KM onda moraju i branitelji bez čina imati 250KM.Jer kome su oni bili zapovjednici? Ja sam branitelj koji cijelo vrijeme rata nije imao nikakav čin pa sam uvijek gulio prvu crtu bojišnice. Nije ni čudo kad sam sa 18 god.otisao u rat.Prvo me zadesila JNA iz koje nisam mogao pobjeći,a onda i Domovinski rat (1990-kraj 1995) skoro 6 godina (da vraćam kredit puno je to godina). Da sam tražio mirovinu radnog staža nisam imao jer sam iz školskih klupa otišao u rat ,a školovanje ne spada u radni staž. I još nešto ranjen sam 1993.god ali sam i dalje išao na teren sve do kraja 1995.g. (Mala Manjača,zadnji teren). A svoja sam prava tek počeo da tražim 2006.g. Ovim putem pozivam sve branitelje i invalide (a posebno ove poslije 2004.g.) da dođu u nedjelju u 12:00h na križ na mostu u Širokom Brijegu. Pa neka ovi do 2004.g. vide jesmo li mi lažni branitelji (invalidi) ili smo njihove kolege koje su sa njima bili u istom rovu.

 • Branitelj je branitelj ostvario pravo prije 2004 ili poslije 2004god, ja sam osobno dobio invalidninu 1995 ali sam uz sve branitelje koji imaju invalidninu i za to sam da se skupa borimo za prava,a mislim da su nas izdali naši političari posebno stožernici”

 • Ja sam branitelj koji sam dobio invalidninu 1996 ali sam uza sve prave branitelje bilo kad da su ostvarili to pravo.Mišljenja sam da ima sigurno još pravih branitelja koji su ušli posle 2004 i da politika treba zaštititi iste.Za pecaru-Jeli ima neki skup istinskih branitelja u nedjelju kraj križa?Rado bih došao…

 • Dobro Pecara kaže osto bez posla zdravlja mladosti i primanja i ranjen išao na liniju dok su ovi logističari i NO dobili i mirovine.trolist i invalidnine i najviše ih je našteljeno do 2004. je braniteljima niko ništa nije govorio samo su ih ovi nabrojani gonjali da idu na crtu.
  A ako je tako kako su se uopće mogli zahtjevi poslije 2004 godine predati? Nema zakona kojim je to isključeno.A branitelji i sada mogu oboliti i dodatno još više sa 60 i 70 godina od posljedica rata, treba i njima sada dati invalidninu,dodatak i nazovite ga kako hoćete.

 • Ja osobno ću doći na most kod križa u 12:00h u nedjelju,pomoliti se za sve branitelje koji su položili svoje živote u Domovinskom ratu.Svijeću neću palit niti ću cvijeće položit jer to radi mafija koja se odrekla branitelja i izdala ih. Tko želi da mi se pridruži može slobodno (volio bih da mi se pridruže “LAŽNI BRANITELJI / INVALIDI” od 2004.g. kao što sam i ja sam) .

 • Miro ŠUŠAK SA BRIGA IMA ISTU TAKVU MIROVINU KOJU JE KAO FALAN ZASLUŽIO U INŽINJERIJI A DANA RATA NIJE VIDIO NITI NIT ZNA STA JE TEREN, NI RAT, LOPUZA, GUZOLIZAC, PEDER!!! DA BI SVOJU PEDERSKU GUZICU KASNIJE NALEGAO KOD Lijanovica NEZNA JESU GA UHAPSILI ALI I ON JE SAZRIO ZA HAPSENJE!!

 • Postrojavanj na pecari i vidicemo koje lazni branitelj koje di bio odakle u sirokom 1240 invalida a na teren uvjek isli isti momci zahvaliti zapovjednicima vodili pojedine u postrojbi jamjali njihove place a oni u njemackoj postrojavanje sve rjeseno

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.