Sveučilište u Mostaru: Medicina i farmacija su popunjene, na ostalim fakultetima ima mjesta

Dok je najveći broj mladih osoba iz Bosne i Hercegovine brige oko upisa na fakultet odagnao još u srpnju, a oni koji studiraju izvan mjesta stanovanja već su osigurali i smještaj, za jedan dio svršenih srednjoškolaca upisna groznica se nastavlja i tijekom rujna. Neki se nisu upisali jer nisu zadovoljili test, drugi su otpali jer je bilo boljih od njih, a neki su u ljetnim danima odlučili promijeniti fakultet.

Počeo rujanski krug

Svi oni koji se nisu upisali u prvom upisnom krugu, imat će prigodu to učiniti u drugom (rujanskom). Već jučer su se počele predavati prijave na fakultete na kojima je ostalo slobodnih mjesta, a to se može učiniti do 5. rujna. Sljedećeg tjedna, od 8. do 12. rujna, će se izvršiti izbor pristupnika na osnovi rezultata postignutih na razredbenom postupku. Oni koji su zadovoljili kriterije, moći će se upisati od 15 do 19. rujna, čime postaju članovi velike obitelji Sveučilišta u Mostaru koje broji oko 16 tisuća studenata, Doda li se tomu i oko pet tisuća studenata koji studiraju na Univerzitetu Džemal Bijedić, Mostar postaje jedno od značajnijih sveučilišnih središta u BiH.

Natječajem je za akademsku 2014./2015. godinu Sveučilište ponudilo 4352 mjesta na svih 11 članica, od čega bi za 538 studenata plaćanje školarine trebala snositi ministarstva.

Na prvom upisnom roku, prema informacijama iz Rektorata Sveučilišta u Mostaru, bilo je prijavljeno više od 3000 kandidata. Neki fakulteti neće ni organizirati rujanski prijemni ispit, primjerice Medicinski i Farmaceutski fakultet, gdje se na svako slobodno mjesto prijavljivalo i po nekoliko kandidata, dok na većini fakulteta ima mjesta, čak i za redovite studente za koje sredstva osiguravaju nadležna županijska ministarstva.

Više od prošle godine

– Svaki fakultet je raspisao natječaj za popunu slobodnih mjesta na svojim oglasnim pločama, te na web -stranicama. U prvom upisnom roku je broj upisanih na prošlogodišnjoj razini. Očekujemo kako će nakon završenog drugog kruga broj polaznika biti za 100 do 200 studenata veći od prošle godine, što zbog raznovrsnije ponude a što i zbog otvaranja nekih smjerova izvan Mostara, tvrdi prorektor za nastavu i studente prof. dr. Vojo Višekruna.

Ove godine je na Sveučilištu povećano zanimanje za tehničke fakultete, posebice za studij strojarstva.

(Večernji list)

Nema komentara

  • Pa koliko studenata završi medicinu u Mostaru srvarno je za ne povjerovati.
    Prije bi u par godina završilo dvoje ,troje u Sarajvu i Zagrebu s teškom mukom,i imaju i znanje a sad i iskustvo.

    • ajde ne seri, da oprostiš. koliko ih to završava. Samo se ne ide vise u Zagreb. Od ovih mi je kompleksaša muka, Pogotovo starijih koji imaju teorije da se medicina, strojarstvi i elektrotehnika studiraju po 10god jer su njima bili preteški, a da je danas sve puno lakse. Da ste upisali u ovo vrijeme izgubili bi pravo školovanja!!!! A to za Mostar je stvarno više presmješno. Trebalo bi negdje sastat ekonomiste iz Mostara i Zagreba pa da se više javno uporede ti stručnjaci iz Zagreba sa našima.

  • Samo nek mi netko kaže gdje se u Mostaru nalazi Sveučilišna knjižnica. To je jedino Sveučilište bez knjižnice, a grad Mostar nema Znanstvenu knjižnicu. Mislim da ovi podatci dovoljno govore.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.