ŽZH izmirila porezna dugovanja, dug smanjen za 69 milijuna KM

Županija Zapadnohercegovačka danas je uplatila 15.125.741,60 konvertibilnih maraka za doprinose proračunskim korisnicima.

Riječ je o dugovanjima iz ranijih godina, zbog kojih je 2016. godine Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine na kratko blokirala glavni račun ove županije.

Kako je potvrdio dopredsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke i ministar financija Toni Kraljević ova Županija od danas više nema dugovanja prema Poreznoj upravi Federacije BiH, odnosno Zavodu zdravstvenog osiguranja ŽZH, Službi za zapošljavanje ŽZH i Zavodu MIO Federacije BiH.

Danas isplaćenim sredstvima je uplaćen i beneficirani radni staž za djelatnike Ministarstva unutarnjih poslova ŽZH i to za razdoblje od 2001. do 2015. godine u iznosu od 2.206.058,47 konvertibilnih maraka. Valja naglasiti kako je Vlada Županije Zapadnohercegovačke u proteklih šest godina izmirila obveze za doprinose iz ranijih godina u visini od čak 40.297.526,87 konvertibilnih maraka.

Inače, ukupan dug ove županije kroz proteklih šest godina, odnosno od 2015. godine smanjen za 69.109.321,95 konvertibilnih maraka.

Kako ističu, riječ je o velikom iznosu i za županije s mnogo većim prihodima i razvojnim proračunima. Primjerice, u Proračunu ŽZH za 2021. godinu koji je usvojen u iznosu od 90.183.762 konvertibilnih maraka, na izdatke za bruto plaće, naknade i doprinos poslodavca ide ukupno 61.468.163 konvertibilnih maraka, što čini 68 posto ukupnog proračuna Županije Zapadnohercegovačke za ovu godinu.

(Fena)26 komentara

 • Evo ovo pokazuje da para ima,samo ih ne daju prosvjeti..
  Nije njima u cilju da nasa djeca zavrse polugodiste…
  Nama neki dan kaze Mikulicka para nema

 • Nisam u partiji ali ovo je za svaku pohvalu, Tonia Kraljevića treba umjesto Jelke postaviti ali samo da ne ko ne raskčmi ovo sto je covjek dotrčao zupanije da nema duga, sve pohvale…

 • Nisam u partiji Al svaka cast za ovo, steta sto ne odgovaraju oni sto su napravili dug a imali su u proracunu novce predvidjene za ove obaveze, Tonia za Federalnog ministra, Jelku razvlastiti pod hitno… Samo gleda kako nove poreze uvesti Al kad dodje iz suda sa optuzeničke klupe…

 • Odlicno, ocito sto budala razbaca za 4, pametan vraca 10. Podrska Cosicu i ekipi, a sad u razvojne stvari od iduce godine…potaknuti dodatno mlade da otvaraju firme, rade, rađaju dicu, ostanu ovdje.

 • Najmanje plaće u ŽZH. A hvalite se druga najjača financijska Županija. Povećajte plaće svima, najprije prosvijeti, nek djeca idu u školu, i policiji, i zdravstvu, i državnim službenicima i namještenicima, svom drž. sektoru. Plaće su mizerne u odnosu na Mostar i Livno, tj. HNŽ i HBŽ, i ostatak federacije.

  • I još se hvale da je po razvijenosti u BiH Široki Brijeg peta-sedma najrazvijenija općina u državi, te da ima najviše uposlenih. Ne kažu da su im plaće nakmanje, a jesu najmanje.

 • Čime se ovi hvale, godinama nisu korisnicima proračuna uplaćivali doprinose a izdavali im platne liste na kojima piše da su im doprinosi uplaćeni, pitanje je gdje je tih 40 milijuna maraka završilo… Posudili nekoliko milijuna maraka od Zavoda za zdravstveno osiguranje pa otpisali dug jednim rješenjem, smiješno.

 • Dobar dio uplaćenih sredstava je od ovih doniranih za borbu protiv korone, tako nema tu puno sposobnosti mada je Toni u odnosu na prijašnjeg Luburića značajan napredak

  • U privatnika mogu raditi ekonomisti, pravnici i inženjeri (elekto, stojarski, građevinski), ovisno o firmi. Ostalo osoblje je sa SSS. Tako da nevidim šta bi prosvjetni radnici tamo radili. Tako je to kad komentira neki bravar ili tokar. Svaka čast svakome a zna se gdje tko spada. Privatnici imaju svoj kapital, i kod njih je to naravno drugačije.

 • Isto što rade pravnici i ekonomisti i ostali visoko obrazovani u pečalbi po Irskoj i Njemačkoj. Zašto bravar ili tokar ne bi smio komentirati, jesu li komentari dozvoljeni samo prosvjetnim radnicima?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.