Hrvatska bolnica ne želi raditi pobačaje

Klinička bolnica Sveti duh, bolnica u vlasništvu Grada Zagreba, javno priznaje da odbija raditi pobačaje. Javnost je o tome izvijestio feministički kolektiv fAKTIV, koji je medijima dostavio i odgovor Kliničke bolnice Sveti duh na pitanje Gradskog odbora za zdravstvo o dostupnosti pobačaja.

Klinička bolnica “Sveti Duh” ne obavlja pobačaje na zahtjev radi priziva savjesti svih specijalista ginekologa Klinike za ginekologiju i porodništvo, stoji u službenom odgovoru Uprave Kliničke bolnice “Sveti Duh” na pitanje o dostupnosti pobačaja.

Kad se Bolnici obrati pacijentica sa zahtjevom za prekidom trudnoće, pojasnili su sa Svetoga Duha, “liječnici specijalisti ginekolozi Klinike za ginekologiju i porodništvo, sukladno članku 20. Zakona o liječništvu izvješćuju pacijenticu o svom prizivu savjesti te upućuju pacijenticu u druge zdravstvene ustanove na području Grada Zagreba”.

Tražimo brze i jasne sankcije za samovolju koja ugrožava naše zdravlje i živote. Budući da se cijeli liječnički kolektiv Klinike za ginekologiju i porodništvo poziva na Zakon o liječništvu, od KB “Sveti Duh” tražimo ono što propisuje Zakon o liječništvu na koji se pozivaju: pristup informacijama o razlozima korištenja priziva savjesti u KB “Sveti Duh”, popis liječnika i liječnica koji odbijaju obavljati pobačaje, popis radnji koje su poduzeli da prava pacijentica kojima su odbili pružiti skrb budu osigurana, odnosno informacije u koje zdravstvene ustanove na području Zagreba upućuju pacijentice, zapošljavanje ginekologinja i ginekologa koji se ne pozivaju na priziv savjesti, odnosno ne uskraćuju zdravstvenu skrb pacijenticama koje žele pobaciti, stoji u dopisu feminističkog kolektiva fAKTIV.

Od gradske vlasti feministice će, kako su najavile, tražiti “odgovornosti i brigu o pacijenticama koje traže zdravstvenu skrb u bolnici čiji je osnivač Grad”, prenosi Novi list.

Smatramo da je nužno postaviti pitanje zašto se na čelu KB “Sveti Duh” te na čelu Klinike za ginekologiju i porodništvo te bolnice nalaze osobe koje krše pravo pacijentica na pristup zdravstvenoj usluzi koja je regulirana Zakonom o pobačaju.

Ako bolnica odmah ne pristupi zapošljavanju ginekologa i ginekologinja koji su spremni obavljati svoj posao, od gradske vlasti tražimo smjenu predstojnika Klinike za ginekologiju i porodništvo Berivoja Miškovića te ravnatelja KB “Sveti Duh” Mladena Bušića jer krše prava pacijentica na pristup zdravstvenoj usluzi koja je zajamčena Zakonom o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece, kao i osiguravanje dostupnosti zdravstvene skrbi za pacijentice u bolnici kojoj je osnivač Grad Zagreb, stoji u dopisu kolektiva fAKTIV.

(www.jabuka.tv/Foto: Ronald Goršić/ Cropix)13 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.