Zvizdić o izgradnji Pelješkog mosta: “To je nekorektan i nedobrosusjedski postupak Hrvatske”

Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizidić najavio je u ponedjeljak kako će osobno tražiti od hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da Hrvatska ne gradi Pelješki most sve dok se ne riješi otvoreno granično pitanje između dvije zemlje kao i da će to isto zatražiti od Europske komisije.

U Zvizdićevoj izjavi dostavljenoj medijima u BiH u povodu potpisivanja ugovora o gradnji Pelješkog mosta ističe se kako je začuđujuće to što je Hrvatska odlučila ignorirati otvorena pitanja i upriličiti potpisivanje tog dokumenta.

To predstavlja nekorektan i nedobrosusjedski postupak, koji ne uvažava međunarodne standarde i činjenice i interese države BiH, Zvizdićevo je stajalište.

Presjedatelj Vijeća ministara BiH podsjeća kako je u rujnu prošle godine uputio pismo hrvatskom premijeru Plenkoviću, predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru i europskoj povjerenici za regionalnu politiku Corini Cretu izvjestivši ih da ni jedno tijelo vlasti u BiH nikada nije dalo suglasnost za gradnju Pelješkog mosta i da utvrđivanje međudržavne granice na kopnu i moru jeste i ostaje nužan preduvjet da bi se takav projekt uopće realizirao.

Zvizdić pojašnjava kako je očekivao da će se nakon toga organizirati sastanak na stručnoj razini radi definiranja, verificiranja i prihvaćanja međunarodnog plovnog puta, odnosno koridora koji će fizički spajati bosanskohercegovačko more nad kojim BiH ima puni suverenitet s otvorenim morem, u skladu sa Konvencijom UN-a o pravu mora.

Začuđuje da je sve napore i BiH i Europske komisije da se ostvari dijalog i da se ovaj problem riješi u obostranom interesu, vlast u Hrvatskoj ignorirala i odlučila danas potpisati ugovor o izgradnji, ne obazirući se na relevantne činjenice i spor koji postoji i koji će se ovakvim odnosom susjeda samo komplicirati i uvećati jer ćemo svim dostupnim pravnim sredstvima uporno nastaviti da tražimo zagarantirano pravo pristupa BiH otvorenom moru, stoji u Zvizdićevoj izjavi.

Predstavnici Hrvatskih cesta i kineskog konzorcija China Road and Bridge Corporation potpisali su u ponedjeljak ugovor za izgradnju mosta kopno-Pelješac s pristupnim cestama, vrijedan 2,08 milijardi kuna (bez PDV-a).

Ugovor su potpisali predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić i opunomoćeni predstavnik konzorcija/zajednice ponuditelja Zhang Xiaoyuan.

Premijer Andrej Plenković izjavio je uoči potpisivanja tog ugovora da je Pelješki most projekt kojim Hrvatska postaje jedinstvena.

(Hina)


4 komentara

  • Šta bi trebalo šlušat tebe.To bi značilo ne.Jesu li neki tvoji prijatelji prije 500 godina ikoga pitali di će i hoće li pravit stari most na Neretvi.Smiješni ste vi “ogozgora” nikome nebi dali ništa.Ali šta vi imate dat kao da most nije dobra stvar bilo gdje i na Neretvi i na Savi a boga mi ovaj jedno milion puta bolji i potrebniji od tih vaših ćuprija.Uostalom mi Hrvati BiH kao konstutivan narod(na tvoju žalost) smo za izgradnju Pelješkog mosta.I vi bi da ne uvažite naše mišljenje i stav..piši propalo moj “zvijezdiću”.Šta kažeš, dok se ne dogovorimo mi u BiH..ZNAŠ KAD ĆEMO SE DOGOVORIT.KAD NA K..CU NARASTE NOKAT.Nikad.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.