Todorić: “Nije mi blokirano 64 milijuna eura, nemam toliku imovinu”

Osnivač Agrokora Ivica Todorić demantirao je medijske napise da mu je blokirana imovina od 64,4 milijuna eura u četiri države. Tvrdi da toliku imovinu ne posjeduje, piše 24sata.hr.

Demanti Ivice Todorića prenosimo u cijelosti:

“Vodeći računa o povjerljivosti arbitražnog postupka koji je pokrenuo Sberbank, a zbog kojeg je izdana mjera zamrzavanja moje imovine, imam potrebu reagirati na navode danas iznesene pred engleskim sudom koje su netočno i tendenciozno iterpretirani u nekim hrvatskim medijima.

Ruski Sberbank vodi postupak po osnovi osobnih garancija koje sam dao za kredit Agrokoru založivši cjelokupnu osobnu imovinu kako bih jamčio za dug od 100 milijuna eura koji je Sberbank dao Agrokoru u veljači 2017. godine.

Nakon preuzimanja Agrokora od strane Vlade RH, Sberbank je krenuo u naplatu ovog potraživanja, a dio tog potraživanja Sberbank je naplatio kroz dionice Mercatora te sada potražuje iznos od 64,4 milijuna eura.

S obzirom da se arbitražni postupak vodi u Engleskoj, Engleski Visoki Sud je, po zahtjevu Sberbanke, blokirao svu imovinu kao i onu za koju se otkrije da posjedujem bilo gdje u svijetu. Iznos zahtjeva Sberbanke, po kojom je izdana međunarodna blokada, je do iznosa od 64,4 milijuna eura koliko Sberbank potražuje od mene. Dakle, ova naredba o blokiranju postoji i trenutno je na snazi za moju cjelokupnu imovinu i njome ne mogu raspolagati i bit će aktivirana, u slučaju po mene negativne arbitražne presude, da se namiri dug prema Sberbanci do iznosa od 64,4 milijuna eura.

Moja imovina utvrđena od strane Engleskog Visokog Suda je istovjetna imovini koju je utvrdio zagrebački Županijski sud. Danas je to potvrdio i ekstradicioni sud u Londonu. Jedina vrijednost koju posjedujem (s obzirom na eksproprijaciju vlasništva Agrokora) je dio nekretnine u kojoj živim s obitelji. Stoga je neistinita i tendenciozna tvrdnja izrečena u dijelu hrvatskih medija kako je utvrđeno da posjedujem bilo kakav novac na stranim bankarskim računima. Taj je podatak lažan i niti u kojem kontekstu nikada nije izrečen.

Također, nije utvrđena niti ikakva imovina u drugim državama, osim dionica Agrokorovih krovnih kompanija, koje su, na žalost, potpuno obezvrijeđene postupanjem Vlade RH. Upravo su ove odluke sudova o blokadi, i jasno utvrđena sva moja osobna imovina, kristalno jasan i očigledan dokaz ispraznosti tvrdnje koju propagira tužiteljstvo da sam pribavio financijsku korist navodnim nezakonitim poslovnim potezima dok sam vodio Agrokor. Nažalost, dio medija je podlegao takvim tvrdnjama i potpuno neistinito, netočno i zlonamjerno informirao javnost.”

(www.jabuka.tv)


3 komentara

  • Znas ti sta todory, do juce sam bila sigur da ces nesto pametnije izjavit! Ali tvoja izjava kako zivis skromno od 15 . Funti , akad ” ona ” dojde 50. Funti! 15 i 15 su trijes, ne pedeset! Vidis da si dosa u nas u Grude, koliko bi ti mamje tribali novaca! Tu bi bio ka kod kuce! I ” ona” nasta trosi toliko??? Zivite skromno u Londonu?!!! Ma , kako ti pane napamet tako pricat o skromnosti??? I dojdi , brte, sredi onu mafiu politicku od dalije!!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.