Zuckerberg u problemima zbog krađe milijuna profila

Mladi zviždač Christopher Wylie progovorio kako je Trumpova ekipa iskoristila profile na Facebooku za vrijeme predsjedničke kampanje

Kompanija koja se bavi skupljanjem i analiziranjem podataka i koja je radila za tim Donalda Trumpa eksploatirala je preko pedeset milijuna Facebook profila kako bi napravili softver koji može utjecati na rezultate izbora.

Tu je priču za nekoliko medija potvrdio zviždač Christopher Wylie koji je radio u kompaniji Cambridge Analytica – kompaniji kojoj je na čelu milijarder Robert Mercer, jedan od najvećih Trumpovih donatora, a projekt je osobno nadgedao Steve Bannon, tada ključni Trumpov savjetnik.

“Cambridge Analytica se prave da su tehnološka i data tvrtka, ali oni su propagandna mašina čiji je krajnji cilj rastakanje društva”, kaže pokajnik Wylie.

Kompanija Cambridge Analytica je kći tvrtka britanske SCL kompanije, napravljena u “u svrhu ciljanog i stratešog komuniciranja tijekom izbora”. Mercer je pak poznat kao čovjek koji je Nigelu Farageu donirao servise za analizu podataka sve u svrhu guranja Brexita.

“Eksploatirali smo Facebook kako bi ‘požnjeli’ milijune profila i temeljem statusa, dijeljenja i lajkova napravili modele kojima ciljamo njihove unutrašnje demone i šapćemo im ono što Bannon i Mercer žele”, kaže Wylie o nekadašnjim poslodavcima.

Novina Observer tvrdi da ima dokaze kako je Facebook krajem 2015. postao svjestan počinjene štete no nisu upozorili korisnike i poduzeli su vrlo ograničene korake u zaštiti podataka.

Facebook se prije jednog dana oglasio preko društvenih mreža rekavši kako će Cambridge Analytici i srodnim tvrtkama zabraniti pristup, ali da će i vjerojatnotužiti Observer radi klevete.

Wylie tvrdi kako je kompanija napravila više ili manje detaljne profile 230 miijuna Amerikanaca, a sada se pokušavaju progurati kako bi radili s Pentagonom.

“To je suludo, kao Nixon na steroidima. Žalim zbog svojih postupaka i zato sam o tome odlučio progovoriti”, kaže Wylie svjestan da je pomogao sagraditi čudovište i kako je algoritme i psihologiju pretovorio u političke i propagandne alate temeljene na kršenju etičkih i poslovnih pravila i sakupljanju informacija građana koji s time nisu bili upoznati.

“Igraju se s psihologijom cijele jedne nacije u kontekstu demokratskog procesa “, kaže Wylie.

Specijalnost kompanije je, kaže, kombiniranje istraživanja i podataka te razvoja softvera u svrhu utjecanja na izborima. Bannon je čak pomogao u imenovanju tvrtke jer je htio da ime insinuira povezanost s fakultetom. “Breitbertovska doktrina” kaže da se politika nalazi “nizvodno” od kuture, a kulturu čine ljudi, pa ako žele postići nešto u politici moraju izmjeniti kulturu tj. ljude.

“Ideja je bila kombinirati mikrotargetiranje, koje samo po sebi nije novitet, i neke konstrukte iz psihologije te kroz to napraviti tipizaciju glasača i onda ih suptilno napadati svim sredstvima”, kaže zviždač o sastanku između njega, njegovog šefa Alexandra Nixa, Bannona i Mercera koji je projektu poslije toga dao 15 milijuna dolara.

Najveći problem bio je kako i gdje nabaviti temeljne podatke za takav broj ljudi, a tu je uskočio dr. Aleksandr Kogan koji im je ponudio pristup njegovim aplikacijama na Facebooku koje su imale posebno dopuštenje društvene mreže da sakupljaju podatke. Aplikacija je uz to skupljala podatke ne samo onih koji su u aplikaciji već i svih njihovih prijatelja na Facebooku.

Wylie kaže da taj softver može ući i u privatne poruke korisnika. U dva-tri mjeseca “obrađeno” je preko pedeset milijuna profila.

“Kad je Alexander Nix za istragu Parlamenta o lažnim vijestima rekao da Cambridge Analytica nije nikada koristila Facebook podatke besramno je lagao. Kompanija je nastala na analizi profila”, kaže Wylie.

Svjedočenje pred istom komisijom čeka i Marka Zuckerberga, čelnog čovjeka kompanije koja je, ne po prvi puta, optužena kako je dopustila korištenje podataka u ne-etične svrhe. Stav je Guardianovih kolumnista kako je vrijeme da Facebook prihvati s kakvom količinom moći barataju, te da se hitno poduzme nešto kako se ovi scenariji ne bi ponavljali, pa makar na uštrb kompanije.

Facebook se ponekada, usprkos njihovom inzistiranju da su tech kompanija, čini kao da im je core biznis sakupljanje podataka i marketing temeljen na tome. Iako Zuckerberg naivno i u skladu s filozofijom tvrtke negira da je išta zaista maligno moglo biti uzrokovano Facebookom.

Jednako je tako vehementno opovrgnuo mogućnost da je Facebook bio oruđe u ruskim rukama pri utjecanju na ishod izbornih rezultata u SAD-u. Wylie tvrdi kako je Facebook apsolutno znao što se događa te kako podatci od njih, preko posrednika klize u nepoznatom smjeru, a tvrdi i kako je sada teroriziran od strane Facebooka te je izbrisana njegova stranica, piše Express.hr.

“Zviždač sam jer se kajem u čemu sam sudjelovao, a tako bi trebao i Facebook”, kaže Kanađanin.

Dio američke javnosti već dugo smatra kako se Zuckerberg zanio u ulozi nadahnutog new-age vođe i filantropa koji, kada kriza i odgovornost udare, zaklon nalazi iza loga Facebook i svojih odvjetnika, umjesto da napokon odraste i preuzme odgovornost, posebno za štetu koju je nanio demokratskim načelima i transparentnosti takvih sustava.

Facebook se brani na način da tvrde kako su zaista 2015. saznali da ih je “prešao” profesor psihologije Alexandr Kogan te iskoristio podatke u nemoralne svrhe, ali da oni u tome ne snose niti malo odgovornosti.

Prema analizama profila radili su se algoritmi koji su određivali kada i koliko na koga treba utjecati, koliko sadržaja napraviti, koliko blogova, web-sajtova i drugih stvari koje su “potrebne” da target skupina promijeni ili definira svoje mišljenje u smjeru u kojem kompanija to želi.

“Umjesto da stojite na trg i urlate svoje mišljenje, te da oni koji vas dođu poslušati znaju otkuda dolazi poruka te kakva je, mi smo svakome ponaosob u uho šaptali ono što su oni htjeli čuti. To samo vodi fragmentaciji društva, ali to je ono što su oni htjeli, slomiti svijet kako bi ga onda sagradili prema svojim željama. Za njih je to oružje u ratu”, kaže Wylie.

(www.jabuka.tv) Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.