Znanstvenici aktivirali “najveće svjetsko umjetno sunce”

Njemački znanstvenici u četvrtak su pokrenuli uređaj koji zovu najvećim umjetnim suncem, a namijenjen je istraživanju proizvodnje goriva koje neće štetiti klimi.

Njemačka svemirska agencija DLR je uređaj nazvan Synlight, sastavljen od snažnih svjetiljki ukupne snage 350 kilovata, pustila u pogon u gradiću Juelichu, na zapadu Sjeverne Rajne Vestfalije.

Jedno od glavnih područja istraživanja bit će proizvodnja vodika s cijem stvaranja klimi prijateljskog goriva za zrakoplove, rekao je čelnik DLR-a Karsten Lemmer.

Vodik se najčešće proizvodi elektrolizom vode, odnosno njezinim razlaganjem na vodik i kisik, što je skup postupak jer zahtijeva veliku potrošnju energije.

Znanstvenici u Juelichu nadaju se da će pronaći učinkovitiji način poizvodnje vodika.

Ako se sve svjetiljke Synlighta fokusiraju u jednu točku mogu stvoriti temperaturu od 3.000 stupnjeva Celzija. Tom operacijom nastaje vodena para koja se može razložiti na vodik i kisik.

Iako Synlight u četiri sata potroši energije kao i četveročlana obitelj u godini, znanstvenici se nadaju da će uspješnim rezultatima brzo nadoknaditi toliku potrošnju.

Njemačka vlada potiče veću proizvodnju energije vjetra i Sunčeve energije u sklopu svoje politike odustajanja od nuklearne energije i prelaska na obnovljivu.

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.