Živko Budimir osuđen uvjetno na šest mjeseci zbog držanja oružja

Predsjednik Federacije BiH, Živko Budimir, proglašen je krivim za nedozvoljeno držanje oružja te mu je izrečena uvjetna kazna zatvora od šest mjeseci koja neće biti izvršena ukoliko u roku od godinu ne počni novo krivično djelo.

Sanela Rondić, sutkinja Općinskog suda u Sarajevu, je naglasila kako ne stoji prigovor obrane, te da su pripadnici SIPA-e prilikom pretresa ureda predsjednika Federacije BiH izvršnog 26. travnja prošle godine kada je pronađen pištolj “češka zborjevka” sa sedam metaka od kojih jedan u cijevi, sve izveli zakonito.

”Tužiteljstvo je uspjelo dokazati da je optuženi počinio kazneno djelo kako je navedeno u optužnici, a smatramo da će uvjetna osuda postići svrhu kažnjavanja. Sud nije našao otežavajuće okolnosti kod optuženog, dok je kao olakšavajuće uzeo u obzir da optuženi nije ranije osuđivan, da pištolj nije nabavljen na crnom tržištu, da je obiteljski čovjek, te njegovo korektno ponašanje tijekom suđenja”, kazala je sutkinja Rondić obrazlažući presudu.

Uz ovu kaznu, Budimiru je sutkinja Sanela Rondić izrekla i sigurnosnu mjeru oduzimanja pištolja i streljiva, te obvezu plaćanja troškova postupka u vrijednosti od 100 KM.

Podsjetimo kako su službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) 26. travnja ove godine pretražili Budimirov ured u zgradi Predsjedništva BiH i pronašli pištolj bez dozvole. Budimir je istražiteljima rekao da je pištolj dobio na poklon 1996. godine.

No, u 17 godina nikada nije pribavio dozvolu za nabavku, držanje i nošenje oružja, a izjavio je kako to nije učinio zbog nemara.

Predsjednik FBiH je tada uhićen zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj a nakon mjesec dana je pušten iz pritvora. Optužnica je podignuta u lipnju, a suđenje je počelo u rujnu prošle godine.

(Bljesak.info)

Nema komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.