Maćehinski odnos Vlade ŽZH: Porodiljne naknade kasne pola godine!

Rodilje Županije Zapadnohercegovačke ponovno su izrazile svoje nezadovoljstvo nebrigom vlasti prema ovoj populaciji. Jedna od njih upozorila je kako su i dalje na dnu prioriteta županijske Vlade koja, kako je nadalje istaknula u mailu pristiglom u redakciju Dnevnog lista, novac troši na gorivo, mobitele i večere, dok su “njezina i druge bebe na prisilnoj dijeti”.

Traže svoja prava

Naime, majka četveromjesečne bebe upozorila je kako još uvijek nije dobila jednokratnu pomoć, a kada će je dobiti, ni ona sama ne zna budući da joj svaki put, kada nazove županijsko Ministarstvo financija da se raspita, hladno odbruse i upozore je da se strpi.

”Objasnili su mi da je zadnja isplata za 11. mjesec 2012. bila u 12. mjesecu 2013. godine te da nema sredstava. Pokušala sam nekom logikom izračunati kada bih ja trebala dobiti tu pomoć, ispalo je tek negdje krajem ove godine, a možda i kasnije”, kaže ova ogorčena majka koja, otkada je rodila, nema nikakvih primanja. Nije joj jasno kako za rodilje nikad nema novca, a ima za odlaske na putovanja, nekontrolirano trošenje goriva i pričanje na mobitel, piše Dnevni list.

”Čitam i pratim situaciju. Cijelo vrijeme kukaju kako nemaju novaca, kako su slabi prihodi, kako ovo i ono. A onda pročitam revizorsko izvješće i zaboli me kada shvatim da su nas cijelo vrijeme obmanjivali. Ispada da naša vlast živi ‘k’o bubreg u loju’ dok se na nama ‘malenima’ koplja lome”, kazala je te dodala da samo traži svoja prava.

U srijedu nismo uspjeli dobiti informaciju o tome kada će biti isplaćena sljedeća jednokratna pomoć u iznosu od 300 maraka. U Zavodu za zdravstveno osiguranje ŽZH-a rečeno nam je, kada je riječ o porodiljnim naknadama, da su one redovite od kada je Ministarstvo financija ove županiju tu dužnost isplate porodiljnih prebacio na ovu instituciju.

”Zadnja porodiljna naknada uplaćena je 26. lipnja 2014. za prosinac 2013. godine. Sljedeća se može očekivati krajem ovoga mjeseca. Dakle, one se isplaćuju mjesec po mjesec. Nismo mi krivi što se toliko porodiljnih nagomilalo, već županijsko Ministarstvo financija koje, kada nije bilo u mogućnosti više isplaćivati, samo je tu dužnost prebacilo nama”, kazali su u ZZO-u ŽZH.

Maćehinski odnos

Rodilje već dugo vremena upozoravaju na maćehinski odnos županijske Vlade prema njima. Kažimo još na kraju kako su u proračunu za ovu godinu sredstva za rodilje smanjena s prošlogodišnjih 1,6 milijuna na milijun maraka. Dok je, primjerice, za materijal i usluge (tonere, papir, olovke, telefonske uređaje i sličan uredski materijal) namijenjeno oko 1,2 milijuna maraka.

(Dnevni list)

Nema komentara

 • kažete:”Zadnja porodiljna naknada uplaćena je 26. lipnja 2014. za prosinac 2013. godine.”
  u travnju ove 2014. mi je uplaćeno tek za travanj 2013. dakle nije uplaćeno ni za 5.,6.,7.,8.,9.,10.,11., 12. 2013. Zanima me jel u Vladi netko tolko glup pa misli da smo mi glupi ili šta?!

  • Ne treba nitko biti puno pametan da zaključi da ste glupi, oprostite, ako do sada samo mirno čekate kod kuće da vam stigne ono što vam protuzakonito netko zadržava. (Usput,u čemu je razlika između porodiljnih i invalidnina koje se uskraćuju vojnicima???)
   Dok su se neke majke bunile i borile za ostvarenja nekih prava, uglavnom su bile predmet ismijavanja i proglašavane čudakinjama.
   Eto meni se sada čini da ima tih čudakinja majki koliko hoćeš i to su čudakinje već mjesecioma i godinama.
   Odmah da vam kažem i to, da teško da biste išta i postigli da se nasadite naglavu, jer ne zna se tko je tu gluplji, oni što obećaju ili oni što vjeruju u ta obećanaj… Žao mi je. Živimo u “logoru”. Ali ima pametnijih od mene idite pitajte, prvnike, center za socijalni rad, svećenike….Helsinški odbor za ljudska prava, i bebe su ljudi, od prvog dana začeća….

    • može, može…
     Za to dijete koje imate trebalo je samo vas dvoje i Božja volja….
     Kad bi nas došlo deset,uh!!!!!
     Iznijet sve odotud!!!

 • Udaraju po najslabijima, djeci, nezaposlenima ,starima,penzionerima, bolesnima.Žalosno da nije istinito u Jugoslaviji su nas iseljavali komunisti tko nas sad iseli?

 • Neka stave u financije zupanije Mirjanu Sakota sto dere radnike kod Lijanovica pa cete tek onda vidit da ima i gore.

 • A šta je sa nezaposlenim rodiljama kad će njihove naknade biti isplaćene i ako netko molim može napisati dokle je tu došlo sa isplatom, do kojeg mjeseca?Tu isplate kasne i do godinu i pol tako da je ovih šest mjeseci što kasni zaposlenim sića naspram ovih godinu i pol.Razmišlja li itko da i dIJETE NEZAPOSLENE MAJKE IMA PRAVO NA SVOJU NAKNADU I ONO JE ŽIVO BIĆE I ONO TREBA JESTI!!!!! SRAMOTA!!!!

 • Za nezaposlene isplatili su do 3/2013, s tim da nije isplaćen ni 12/2012. A za zaposlene došlo je do 12/2013. Sramota je da kasni i jednim i drugima, ali zaposlenim se svaki mj.,odbija za doprinose što je sramota pa se jadne majke moraju vraćati na posao kad je djetetu 3 mj., i ako imaju pravo na god., dana.

 • šta je tu je i naš poštar je babi rekao da će sljedeći mjesec prva dobit penziju,ovaj mjesec nestalo para dok je došao do nje.

 • i mene to zanima. zovem svaki tjedan kao budala, kao da nešto nemoguće pita. nitko ne zna ništa reći. sramota. ejjj 12 mjesec 2012.

 • Stvarno sramota za ovu županiju! djeca su budućnost i porodiljne naknade bi im trebale biti prioritet.Je li moguće da porodiljne naknade kasne po godinu i pol,pa to je stvarno sramota!!!!!! Ako županija nema novaca nek svoje troškove smanje ,ali ne to neće smanjivati već sebi još plaće i dnevnice povećavaju ipak oni rade veoma “težak” posao.Ali dobro ipak su izbori veoma brzo pa dragi političari iz naše vlade ipak trebali bi znati nezadovoljan narod=loši izborni rezultati.svi su dolijali tako će te i vi!

 • Da zato su voi dalmatincji odnili 30 tisuća maraka s turnira za 10 ak dana. Sramotno nema nam veći neprijatelja od ovih naših političara. I što nemaju granica to je stvarno za nepovirovat-sve gamad do gamadi

 • zdenko cosic lopov najvecii,kad bi manje krao svi bi dobili svoje…lopov jedan!!!!!!! tuga i zalost ovo nema nigdje sve lopov do lopova. uglavnom da oni imaju za sebe i svoji djecu koda njih briga za ostale.

 • Pa Široki prednjači u antihrvatstvu, sve se učinilo da nas je što manje. Moje dite se iselilo, trbuhom za kruhom, a ne od mode. To jako boli jer znam da povratka nema. Ako nekad budem imala unučad ona će pričat tko zna kojim jezikom, a hrvatskim teško. Izbori, muka mi je od njih jer nema nikakve vizije osim osobnih džepova gospode možebitnih zastupnika, listom iz svih strankama.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.