Žitelji pograničnih područja u ŽZH i u RH traže izuzimanje od mjere samoizolacije

GP Bijača
Žitelji općina i gradova Ljubuški, Grude, Široki Brijeg, Posušje  u BiH te žitelji općina i gradova Vrgorac, Imotski, Metković, Ploče u Hrvatskoj pokrenuli su online peticiju s kojom traže od Vlade ŽZH, Vlade RH, Uprave civilne zaštite ŽZH te Nacionalnog kriznog stožera RH da ne uvode mjere samoizolacije.

Informacije o ovoj online peticiji prenosimo u cijelosti.

Ovim putem, a povodom najave ponovnog uvođenja samoizolacije za osobe koje dolaze s teritorija BiH u RH, tražimo da se od eventualnog uvođenja samoizolacije pri ulasku u RH izostave osobe koje imaju prebivalište u navedenim gradovima u BiH zbog extremno dobre epidemiološke situacije u toj županiji kao da se i žiteljima gore navedenih gradova iz RH dopusti ulazak na teritorij ŽZH bez obveze odlaska u samoizolaciju pri povratku u RH .

Gore navedene navode možete provjeriti u svakodnevnoj statistici novozaraženih i trenutno zaraženih u ŽZH te se uvjeriti u nepotrebnost stavljanja žitelja ovih gradova u samoizolaciju.

Kako ne bi došlo do zlouporabe, uvjet za prelazak je prebivalište u navedenim gradovima u trajanju najmanje godinu dana ili dokaz u o boravku u istim zadnjih godinu dana.

Unaprijed zahvaljujemo za razmatranje peticije jer će samom spoznajom o broju zaraženih u zadnjih mjesec dana u ŽZH BiH 9 (devet) osoba od kojih je jedna zaražena u RH peticija biti uvažena od strane medicinske strukenavodi se.

Također, u peticiji se navodi kako grad Čapljina ima svega dva zabilježena slučaja, pa se moli da se uzme u obzir da su usko vezani uz RH, iako nisu u ŽZH, da se i oni oslobode.

Potpišite peticiju OVDJE

P.S. svi podaci su dostupni …“mrginji su u glavi”. Mi se držimo preporuka više od bilo koga,ističu organizatori peticije.

Također možete posebno kontaktirati autora peticije OVDJE. 

Uprava civilne zaštite ŽZH: Mi nismo uvodili mjeru samoizolacije, tražili smo ukidanje te mjere

Iz Uprave civilne zaštite ŽZH ogradili su se od prozivke u ovoj peticiji, jer oni po zakonu ne mogu uvoditi mjeru samoizolacije pa ističu kako nisu navedeni kao prava adresa kojoj se organizatori peticije trebaju obratiti za eventualnu organizaciju mjere samoizolacije. 

Uprava civilne zastite ŽZH nikada nije uvodila mjere samoizolacije niti prema postojećim zakonima može to učiniti. Uprava je prije izvjesnog vremena, kada je na snazi bila mjera samoizolacije, tražila od Nacionalnog stožera RH ukidanje ove mjere, rekao je Drago Martinović ravnatelj Uprave civilne zaštite ŽZH za portal Jabuka.tv.

Capak: Mogli bi opet uvesti samoizolaciju za Srbiju i BiH

(www.jabuka.tv)


9 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.