Vlasnici apartmana u Hrvatskoj moraju 72 sata brinuti o zaraženim gostima

Direktor Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije Marko Rađa opisao je kako će izgledati procedura u slučaju da se neki turista u Hrvatskoj zarazi koronavirusom.

Zbog blagog rasta zaraženih koronavirusom u gradu pod Marjanom posljednjih dana, pa i prvog zaraženog gosta, državljanina Velike Britanije, zavukao se strah među iznajmljivače, a glavno pitanje koje ih muči jest što učiniti ako se gost zarazi koronavirusom, piše Slobodna Dalmacija.

Razloga za paniku zaista nema, a svi koji se žele dodatno informirati sve informacije mogu dobiti iz uputa Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, koje detaljno propisuju postupak kod pojave bolesti gosta u turističkom smještajnom objektu u vrijeme pandemije koronavirusa.

Kada se kod gosta postavi sumnja na zarazu ili se pojave blagi simptomi, primjerice temperatura, vlasnik apartmana ili gost kontaktira COVID ambulantu, koja je u Splitu na Mertojaku, i dogovara se pregled, testiranje ili što je već potrebno, i gost u tom dijelu procesa ne može biti izvan apartmana. Kada stignu rezultati testiranja, ako je negativan, onda je sve jasno, ako je pozitivan, izbor je da se gost vrati kući, i to isključivo u privatnom prijevozu i u suradnji s epidemiološkim službama obiju država, ili mora biti smješten u smještaj koji osigurava lokalna samouprava, kazao je dr. Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, demantirajući, odnosno, bolje rečeno, prepravljajući vlastitu izjavu koju je samo dan prije dao novinaru Slobodne Dalmacije, o tome da iznajmljivač mora zadržati gosta cijelo vrijeme njegova boravka o svom trošku, u svojoj smještajnoj jedinici, te da je za njega dužan brinuti se neovisno o svojim sljedećim rezervacijama.

Domaćin se mora brinuti o gostu samo do saznanja o tome je li gost pozitivan ili negativan na koronavirus. To može trajati dan, dva, najdulje 72 sata. Upute su potpuno jasno napisane i razloga za paniku nema, upućuje nas ravnatelj Rađa.

Dakle, procedura je ovakva: ako u prvom kontaktu nadležni liječnik postavi sumnju da je osoba zaražena virusom, iznajmljivač treba zamoliti gosta da ostane u smještajnoj jedinici sa zatvorenim vratima, osigurati mu medicinsku masku i papirnate maramice u dovoljnoj količini, te ga uputiti da ne izlazi iz smještajne jedinice sve do liječničkog pregleda i dobivanja daljnjih uputa.

Zaposlenici smještajnog objekta, kao i iznajmljivači, ne ulaze u sobu u kojoj je osoba pod sumnjom na COVID-19, kao ni sobe njima bliskih kontakata, a goste se obavijesti da se zamjena posteljine, kao i čišćenje sobe neće odvijati na uobičajeni način. Svaki takav gost mora sam održavati čistoću, a u apartmanima vlasnik će, za taj dan ili dva dok se ne postavi dijagnoza, organizirati dostavu hrane i ostalih potrepština za gosta do vrata sobe.

Gosti koji su dio iste grupe ili iste obitelji s oboljelima također moraju ostati u svojim sobama do konkretnog nalaza. Ako liječnik utvrdi da gost nije zaražen koronavirusom, određuje mu terapiju za njegovo stanje, samoizolacija se ukida gostu i njegovim bliskim kontaktima.

U slučaju potvrde koronavirusa kod gosta, vrijedi sljedeće: ili se hospitalizira, ili se smješta u organizirani smještaj za izolaciju u zajednici, koji je predviđen za takve potrebe od strane lokalne samouprave. Iznajmljivač, odnosno osoba u domaćinstvu u kojemu se pruža usluga smještaja, koja je bila u bliskom kontaktu s osobom kojoj je potvrđen koronavirus, mora biti u samoizolaciji.

Sva ova pravila teško su pala iznajmljivačima, kojima u gradu pod Marjanom sezona ionako nije bila nikad slabija.

Priča se i pričat će se svašta, posebice na društvenim mrežama. Ja se držim uputa Nastavnog zavoda, isprintao sam ih i ne konzumiram više nikakve sadržaje, moram se ograditi od svake vrste podizanja panike i nervoze. Činjenica je, a to je ono najvažnije, da se ništa ne događa o trošku iznajmljivača. Nije to ugodna situacija, ali živimo u vremenu kada je sve rizično. Znam svoja prava, mi smo gostoljubiv grad, iznajmljivanjem se bavim već osam godina i uvijek pomognem svojim gostima, pa ću i sada, ne daj Bože potrebe, govori nam vlasnik nekoliko apartmana u Velom Varošu.

Ovo ljeto za iznajmljivače u njegovu kvartu će biti sušno, prognozira, cijene su nešto niže nego lani, no ne i drastično.

Cijene se još uvijek drže, niže su za nekih 20 do 30 posto, nije lako spustiti cijenu nečeg u što si godinama ulagao i čemu si dugo podizao vrijednost. Imao sam gotovo cijelo ljeto popunjeno prije koronavirusa, no dio gostiju mi je otkazao, dio se još premišlja, a ima i nešto novih rezervacija. Ima i praznog hoda u kalendaru, no svaki euro u ovakvoj situaciji je itekako vrijedan. Dolaze uglavnom mlade osobe, oni se virusa očito manje boje, kaže naš sugovornik.

Njegove riječi potvrđuju i iz malog, ali luksuznog hotela u samom srcu grada. Noćenje za dvoje s doručkom spustili su na tek nešto više od 80 eura, nisu skroz popunjeni, a i s rezervacijama koje imaju situacija je neizvjesna.

Gosti otkazuju sve do nekoliko dana do dolaska, pa je vrlo teško davati prognoze; lagali bismo kad bismo rekli da u potpunosti nema interesa. Što se moguće zaraze turista koronavirusom tiče, upoznati smo sa svim točkama postupanja u takvoj situaciji, pa ćemo vidjeti. Srećom, još nismo imali takav slučaj. Naše poslovanje trenutno je riskantno, no više od samog virusa, goste brinu izjave slovenske i austrijske vlade. Boje se zatvaranja granica i uglavnom nas o tome najviše kontaktiraju prije dolaska.

Karantena opet na Duilovu?

Jedno od gorućih pitanja trenutačno je gdje će u gradu pod Marjanom biti karantena za goste koji se zaraze koronavirusom i hoće li to biti javno dostupan podatak. Najizglednija opcija je hotel “Zagreb”, gdje je već bila uspostavljena karantena, no službenu potvrdu do zaključenja teksta nismo zaprimili.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.