Žene koje su preboljele karcinom dojke ne bi trebale kasno večerati

Nova studija utvrdila je da je vremenski razmak manji od 13 sati između večere i doručka povezan s pojačanim rizikom ponovnoga rasta karcinoma dojke kod žena koje su bile liječene od te bolesti, piše The Washington Post, a prenosi Telegram.hr. Taj se rizik tada povećava za 36 posto.

Studija objavljena u JAMA Oncology, proučavala je podatke na više od 2400 žena s ranim stadijem karcinoma.

“Produljenje perioda u kojemu se ne jede moglo bi biti jednostavno nefarmakološko sredstvo da se smanji vraćanje tumora dojke,” tvrde autori studije.

Znanstvenici kažu da su jako zadovoljni otkrićem da ovakvo suzdržavanje od hrane, a koje je vrlo jednostavno provesti, ima tako pozitivan učinak.

Smatraju da je to puno lakše nego kada se pacijenticama preporučuje da trebaju smanjiti unos kalorija jer to mijenja način na koji kupuju, gdje i što jedu i može biti teško provedivo pa mnoge ubrzo odustanu.

Ruth Patterson, voditeljica studije kaže da postoji nekoliko razloga za ovakve rezultate. Obrok koji se uzima kasno noću, uzrokuje i lošiji san i utječe na to kako tijelo regulira šećer. Svaka dva sata duljega noćnoga posta vezano je sa manjim razinama hemogoblina A1c, hemoglobina s glukozom koji mjeri razinu šećera u krvi.

“Naša je pretpostavka da intervencije u dulji noćni post mogu smanjiti rizik dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti i drugih karcinoma.” kaže doktorica Patterson.

Jedini nedostatak studije je što su pacijentice same bilježile što jedu, a to nije uvijek posve točno, prenosi Telegram.hr.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.