Bevanda: Proračun institucija BiH i ove godine ostaje na istoj razini

Vijeće ministara BiH sutra bi na sjednici trebalo razmatrati Nacrt zakona o Proračunu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2017. godinu, čiji je predlagač Ministarstvo financija i trezora BiH.

Ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je Feni da proračun institucija BiH i ove godine ostaje na istoj razini, kako je planirano Globalnim fiskalnim okvirom, i bit će 950 milijuna KM, kao i prethodne četiri godine.

– Činjenica da nema povećanja proračuna govori da neće biti značajnih promjena niti većih projekata jer se moramo uklopiti u isti okvir. Ono što je prioritet su obveze prema EU pa ćemo morati osigurati dovoljno sredstava za institucije koje imaju izravne aktivnosti u procesu europskih integracija – naveo je Bevanda.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo financija i trezora BiH na vrijeme je okončalo konzultacije s proračunskim korisnicima i uputilo proračun Vijeću ministara u dalju proceduru usvajanja te će sutra biti na dnevnom redu sjednice.

– Tijekom konzultacija s proračunskim korisnicima uvijek postoje zahtjevi za dodatnim sredstvima, ali s obzirom na to da su i ove godine zahvaćanja s jedinstvenoga računa za razinu države 750 milijuna KM i da smo ostali na 950 milijuna za institucije BiH nije moguće svima udovoljiti, čak ni tamo gdje su zahtjevi opravdani – napominje ministar financija i trezora BiH.

Dodaje kako je poznato da su ograničena zapošljavanja, a „s mjerama štednje morat ćemo nastaviti“.

– Očekujem da će se proračun za 2017. godinu usvojiti do konca ove godine, iako procedura usvajanja podrazumijeva izjašnjavanje Predsjedništva, koje je ustavni predlagač, i Parlamentarne skupštine BiH, koja ima posljednju riječ u ovom procesu – kazao je Bevanda za Fenu.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.