Milićević: Rad banaka u FBiH bit će definiran novim zakonom

Pravila rada i ponašanja banaka bit će definirana puno jasnijim i preciznijim odredbama novoga zakona o bankama, koji bi Parlament FBiH trebao usvojiti do kraja idućega mjeseca – izjavila je u razgovoru za Fenu dopremijerka i federalna ministrica financija Jelka Milićević.

Potvrdila je da su nove odredbe usklađene s direktivama Europske unije, koje uključuju jaču superviziju banaka, sustav upravljanja rizicima, restrukturiranje banaka te druge odredbe u pogledu korporativnoga upravljanja u bankama.

– Zakon je bio u pripremi gotovo dvije godine. Harmoniziran je s rješenjem u Republici Srpskoj, gdje se također kao i u Federaciji treba donijeti do 30. studenoga. Nadam se da će Federalni parlament, kao i Narodna skupština RS-a, u prioritet svoga rada staviti razmatranje novoga zakona o bankama, što je jedna od ključnih obaveza iz Pisma namjere prema MMF-u – kaže Milićević.

Novine u zakonu ogledaju se, prije svega, u direktivama i prepoznavanju problematike sistemskih banaka.

– To su banke koje imaju veliki broj depozita i aktivu, odnosno vodeće banke prema entitetima. Posebno se pojačava nadzor nad njihovim radom. U okviru Agencije za bankarstvo formiraju se posebni odjeli, što znači da se poslovanje banaka prati preventivno jer trenutni mehanizmi zaštite teško bi mogli ispratiti problematičnu banku koja bi bila likvidirana ili došla u stečaj – objasnila je Milićević.

Primjenom novoga zakona o bankama, Milićević tvrdi, pojačale bi se kontrole za izvještajne periode, kao i za rezerve.

– Postavlja se i pitanje fondova za restrukturiranje problematičnih banaka, kao i pitanje koordinacije i istoga pristupa metodologija kod supervizije banaka – dodala je ministrica.

Donošenje novoga zakona o bankama utjecalo bi na ispunjenje jednoga od ključnih ciljeva novoga aranžmana s MMF-om – očuvanje stabilnosti i daljnje jačanje bankarskoga sektora modernizacijom i usklađivanjem na području bankarske supervizije.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.