Otvorila se rupa u zemlji u Koćuši kod Vitine

Na području Koćuše u Vitini, na obalama rijeke Trebižat u ovom dijelu zvanoj Mlade, obrađivanje zemljišta postaje opasno po život.

No, često propadanje tla, otvaranje rupa u zemlji dubokih po nekoliko metara nije novina za Vitinjane pa tako ni za Ivana Juriča, kojega je samo veliki oprez dijelio od najgorega.

„Tlo se prolomilo ispod moga traktora dok smo brali kukuruz, ali na svu sreću nisam upao. Otvor same rupe je oko 60×100 centimetara, a dubina je oko četiri do pet metara. Koliko se moglo vidjeti, površina samoga kanala ispod zemlje je nekih 12 metara četvornih, s tim da se proteže prema zapadu. Nažalost, više se ne može vidjeti i snimiti bez podzemnih kamera”, kaže Ivan Jurič.

vitina_rupa2

No, on ističe kako ove pojave na ovom području, zbog neposredne blizine rijeke Mlade, nisu rijetkost te da su ih vlasnici zemljišta i prije uočavali.

Zanimljivo je da je sloj zemlje koja se obrađuje i po kojoj voze traktori, po ovome, jedva nešto viši od 60-ak centimetara te da su zemlju podupirale sedre, sedimentne stijene, šupljikave stijene, u ovom slučaju izduženoga oblika.

„Ispod su kanali te sam označio samo opasno područje kako netko ne bi upao”, kaže Jurič, a prenosi republikainfo.com.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.