FBiH u potrazi za naftom i plinom

Federalna vlada donijela je odluku o osnivanju Savjetodavnoga stručnog tijela za istraživanje i eksploataciju nafte i plina za Federaciju BiH.

Predsjednik je Hazim Hrvatović iz Federalnoga zavoda za geologiju, zamjenik predsjednika Stipo Buljan iz Federalnoga ministarstva energije, rudarstva i industrije, a u Savjetodavnom tijelu je još 15 članova imenovanih na period od dvije godine.

Zadatak Savjetodavnoga stručnoga tijela je da Vladi FBiH pruži stručne informacije i savjetodavne usluge u naftnoj industriji, eksploataciji nafte, koncesijama, kao i druge preporuke i mišljenja u vezi s ovom oblasti.

”Na prijedlog Federalnoga ministarstva energije, rudarstva i industrije, Vlada FBiH je u 2015. godini, negdje u prosincu, prihvatila informaciju i proslijedila je u Parlament, a vezana je upravo za odluku o osnovanju Savjetodavnoga stručnoga tijela. Parlament je razmotrio tu odluku, usvojio informaciju i donio zaključak koji nalaže da mi kao resorno ministarstvo sa Vladom FBiH utvrdimo to savjetodavno tijelo”, kazao je za Faktor.ba Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije.

Dodaje da mnoge zemlje svijeta koje imaju iskustva u oblasti naftne industrije, njezine eksploatacije, koriste savjetodavna tijela.

”Razlog je što se standardi, norme i tehnologija u toj oblasti iz godine u godinu mijenjaju. Naš zahtjev bio je da u sastavu toga savjetodavnoga tijela moraju biti stručne osobe s akademija, fakulteta, instituta, privrede i drugih srodnih oblasti, kako bi sastav ekipe bio reprezentativan i donio najispravnije odluke. Tako je i učinjeno. Već imamo rezultate u istraživanjima, ali planiramo uraditi i dodatno avionsko snimanje terena”, rekao je Džindić za Faktor.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.