Odlazak doktora medicine i stomatologije postaje nalik egzodusu

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH (SSSDMiSFBiH) priopćio je danas da pokušava na sve načine zaustaviti devastaciju zdravstvenoga sustava, koja se ogleda i u stalnom odlasku doktora medicine i stomatologije iz BiH, “sada već s razmjerama egzodusa”, javlja Fena.

U priopćenju se navodi da gotovo dva mjeseca traje iščekivanje početka pregovora ovoga sindikata i nadležnoga Federalnoga ministarstva zdravstva, mada su svi prethodni zakonski uvjeti ispunjeni za njihov početak.

”U više navrata smo se obraćali Federalnom ministarstvu zdravstva za određivanje točnoga datuma početka pregovora, ali odgovora praktično nije bilo. Također, s obzirom na to da sadašnji kolektivni ugovor prestaje važiti nakon određenoga razdoblja, smatrali smo izuzetno važnim da isti bude što prije formuliran i potpisan od oba reprezentativna sindikata iz oblasti zdravstva u FBiH. Do sada se dogodilo da je jedan sindikat (Sindikat zaposlenih u zdravstvu) potpisao tekst kolektivnoga ugovora, a s drugim pregovori nisu ni počeli.To dovodi do situacije da doktori medicine i stomatologije u FBiH mogu ostati bez zajamčenih prava koja im garantira kolektivni ugovor, s obzirom na to da SSSDMiSFBiH nije još pristupio pregovorima o kolektivnom ugovoru, a prema zakonu o radu, dužan je to učiniti”, priopćeno je iz Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.