Zastupnički dom Parlamenta FBiH usvojio Prijedlog zakona o radu

Radnik

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je u petak navečer Prijedlog zakona o radu koji je u četvtak usvojen u Domu naroda.

Protiv Prijedlog zakona glasalo je 30 zastupnika, a ‘za’ je glasalo njih 50 što je bilo dovoljno za usvajanje, dok suzdržanih nije bilo.

Prethodno je premijer Federacije BiH Fadil Novalić obavijestio zastupnike da Vlada, na hitnoj sjednici održanoj u pauzi sjednice Doma, nije prihvatila nijedan amandman na Prijedlog zakona o radu na Prijedlog zakona o radu Kluba zastupnika SDP-a, kao ni Kluba zatupnika BPS-a, niti amandmane Kluba SDP-DF-SBB, ni amandmane zastupnika SDP-a Damira Mašića i zastupnice SBiH Azre Hadžiahmetović.

Dodao je da je Vlada FBiH prihvatila amandman Azre Hadžiahmetović ali on neće biti uvršten u Zakon o radu FBiH već u opći kolektivni ugovor, a isto važi i za zahtjev zastupnika Naše stranke Dennisa Gratza.

Predstavljajući Prijedlog zakona o radu premijer FBiH Fadil Novalić rekao je da će taj zakon otvoriti put reformama, zapošljavanju i članstvu u Europskoj uniji, te da je potreban za poticanje domaćih i stranih investitora, ohrabrivanja poslodavaca da zapošljavaju, ali i zbog pristupa europskim fondovima.

Tijekom rasprave koja je prethodila glasanju zastupnici SDA, HDZBiH i BPS-a podržavali su usvajanje Prijedloga argumentirajući to stavovima da je bolji od važećeg, te da će njegovo usvajanje polučiti pozitivne rezultate.

Zastupnici SDP-a, DF-a i SBB-a protivili su se usvajanju ističući da zakon predstavlja treću i završnu fazu “pljačke radnika nakon pretvaranja društvene imovine u državnu i tajkunske privatizacije te imovine od ljudi bliskih vladajućim strankama, te da pojednostavljuje otpuštanje radnika, preferira rad na određeno vrijeme i da u njemu ne postoji obaveza potpisivanja kolektivnih ugovora”.

(Fena)

5 komentara

  • Crkli dabili svi do jednog koji su glasovali za ovaj zakon. Vidit cete sada kad pocmu “nepodobni” dobivate otkaze, a zaposljavati se podobni. Ovaj zakon ide na ruku samo poslodavcima. Ako sad sindikati iz cijele BIH ne budu reagirali, mozemo izvrsiti kolektivni suicid! E, moj narode, samo nas dragi BOg moze spasiti, ali mi se cini da je i ON na poduzem godisnjem!

  • Bravo vlada…bravo parlament…mrs u p.m. i ti i tvoji podobno/nepodobni u javnim poduzecima…ja nikad nisam bio niti cu biti podoban…tako da ko vam.jebe.mamu svima dabogda svi dobili otkaze, nama u priv.sektoru je ionako isto kako god da.bude

Komentiraj: