Zastupnički dom odobrio program rada Vlade FBIH

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je u srijedu većinom glasova program rada Federalne vlade za ovu godinu.

U ovaj program ulaze i godišnji planovi rada svih federalnih institucija koje Vlada usvaja pojedinačno.

Rađen je na osnovu Programa rada Vlade FBiH za mandatno razdoblje 2015. – 2018. godine, Programa ekonomskih reformi FBiH 2017. – 2019., Reformske agende za BiH za razdoblje 2015. – 2018. koju su usvojile sve vlade u BiH i godišnjih planova rada federalnih ministarstava.

Prema obrazloženju iz Vlade, njezini strateški ciljevi i programi u 2017. godini vezani su za dalje usklađivanje domaćega sa zakonodavstvom Europske unije, očuvanje makroekonomske stabilnosti i jačanje proračunske odgovornosti, ekonomske reforme, izgradnju i rekonstrukciju transportne, energetske i okolišne infrastrukture, nastavak reformi pravosuđa i javne uprave, zdravstva i socijalnoga sektora.

Nastavljaju se borba protiv korupcije i organiziranoga kriminala, jačanje suradnje s organizacijama civilnoga društva, zaštita od diskriminacije te jačanje regionalne suradnje i koordinacije između županija, navedeno je također.

Prioriteti Vlade FBiH u 2017. godini su projekti intenziviranja privrednoga razvoja, jačanja unutarnje društvene stabilnosti Federacije BiH i vladavine prava, kao i iniciranje i provođenje reformi usklađenih s potrebama Bosne i Hercegovine. U suradnji s drugim nivoima vlasti u BiH, Federalna vlada će raditi na euroatlanskim integracijama u cilju osiguranja dugoročno održivoga i stabilnoga sustava koji će FBiH učiniti konkurentnijom.

Među strateškim ciljevima federalnih ministarstva su održanje fiskalne stabilnosti FBiH, osiguranje vladavine prava, poboljšanje sigurnosti cestovnoga prometa, stvaranje ambijenta za efikasno funkcioniranje i razvoj energetskoga sektora, izgradnja postojeće i nove transportne infrastrukture, uspostavljanje efikasnoga, stabilnoga i održivoga sustava MIO, rekonstrukcija stambenih jedinica za raseljene osobe i zatvaranje kolektivnih centara, reguliranje i unaprjeđenje prava braniteljskih populacija te drugi ciljevi.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.