Zašto je baš drugi dan menstruacije većini žena najgori?

Uopće nije čudno što dane menstruacije nazivamo najgorim danima u mjesecu. Fizičke, psihičke i emocionalne poteškoće pogađaju gotovo svaku ženu i s njima se uistinu nije lako nositi.

Statistika govori da PMS osjeti čak 90 posto žena, a prepoznajemo ga po promjenama raspoloženja, nadutosti, grčevima, bolovima u grudima, padu koncentracije i sličnim neugodnim simptomima koji neke žene mogu ometati u svakodnevnim životnim aktivnostima.

Mjesečnica je neugodan period kojega svaka žena proživljava na svoj način, ali većina će se složiti da je drugi dan baš najgori. Grčevi su drugog dana mjesečnice najizraženiji, krvarenje najobilnije, raspoloženje najgore, a znaju se javiti i umor te osjećaj malaksalosti koji podsjeća na mamurluk, piše Zadovoljna.hr.

Poznato je da hormonske promjene koje se događaju prvih nekoliko dana menstrualnog ciklusa mogu utjecati na percepciju boli. Primjerice, žene koje imaju migrene, u to vrijeme mogu osjećati puno veću bol nego inače.

Doktor Gordan Crvenković iz privatne ginekološke ordinacije GynNova u Zagrebu objašnjava da bol koju osjećaju žene za vrijeme menstruacije nastaje zbog grčenja maternice.

Dakle, to su kontrakcije maternice jer ona pokušava istisnuti krv. Postoji još i bolest povezana s bolnim menstruacijama koja se zove endometrioza. Za to su stanje karakteristične bolne menstruacije i bolni spolni odnosi.

Prvi dan, kad krv izlazi iz maternice, mala količina te krvi se vraća kroz jajovode u trbušnu šupljinu. Takvo se stanje najčešće rješava kontracepcijskim tabletama, a nekim ženama pomažu i lijekovi poput aspirina i andola. Njih treba uzimati dan do dva prije početka krvarenja, objašnjava doktor Crvenković.

Za neugodan drugi dan krivac može biti i dismenoreja. Bol je to koja se može pojaviti istovremeno s menstruacijom ili joj prethoditi, a svoj vrhunac doseže 24 sata nakon početka krvarenja. Možete biti tupa ili oštra, a često je popraćena i glavoboljom ili mučninom, objašnjava dr. Asha Hirematha za Health Shots.

(www.jabuka.tv | Foto: Freepik)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.