Zastave BiH i Hrvatske među 10 najljepših na svijetu

BiH zauzima visoko treće mjesto, a Hrvatska deveto na popisu najljepših zastava svijeta, koje je za portal Joe.co.uk napravio Johnny Sharples jedan od najvećih stručnjaka za zastave.

O kredibilnosti Johnnya Sharplesa govori i sam podatak da je na Sporcleovom Flags of the World kvizu u nekoliko navrata ostvario rezultat od 197/197, te je član Flag Institutea.

Inače, njemu je portal Joe.co.uk iz Velike Britanije dao zadatak da izdvoji 10 najljepših zastava svijeta. U tekstu koji je objavio, istaknuo je da mu je žao što mu nisu dozvolili da rangira sve zemlje, a obzir je uzeo samo neovisne i zemlje koje je UN priznao.

Ispod slike svake zastave, Sharples je napisao i opis.

“Kada se sjetim Europskog prvenstva 1996. ili 1998. godine na pamet mi ne pada Gazzin gol protiv Škotske, ili Owenov gol protiv Argentine. Sjećam se sjajnog dresa s kockicama reprezentacije Hrvatske, koje im se nalaze i na zastavi”, stoji u potpisu ispod slike.

Štitovi iznad šahovnice su preuzeti sa drevnih oklopa najstarijeg grba Hrvatske, Dubrovnika/Dubrovačke republike, Dalmacije, Istre i Slavonije.

Simpatičan opis je, prenosi N1, i ispod zastave BiH: “Priznajem, neko ovu zastavu nije fino izrezao, ali ima dvije komponente koji čine zastavu velikom: Zvijezde i dijagonale. Najljepši mi je kontrast između plave i žute – a zbog toga je i dres Boca Juniorsa tako čuven”, napisao je Sharples.

Naravno, dodao je ispod da trokut na zastavi BiH predstavlja geometrijski prikaz granica BiH.

Cijela lista izgleda ovako:

10. Cipar

Flag_of_Cyprus_(1960-2006).svg

9. Hrvatska

Flag_of_Croatia

8. Mozambik

Flag_of_Mozambique.svg

7. Swaziland

Flag_of_Swaziland.svg

6. Panama

Flag_of_Panama.svg

5. Vanuatu

Flag_of_Vanuatu_(official).svg

4. Maršalovi otoci

Flag_of_the_Marshall_Islands.svg

 3. Bosna i Hercegovina

Flag_of_Bosnia_and_Herzegovina.svg

2. Demokratska Republika Kongo

Flag_of_the_Democratic_Republic_of_the_Congo.svg

1. Papua Nova Gvineja

Flag_of_Papua_New_Guinea.svg_.png

1 komentar

Komentiraj: