Zaslužuje li Široki Brijeg park u Borku?

Zbog neodgovornosti građana, a ponajviše mladih koji se tijekom noći okupljaju u Borku, dječji park na tom prostoru iz godine u godinu izgleda sve derutnije, a inventar dječjih sadržaja preko noći biva uništen. Podsjećamo, izgradnju dječjeg parka u Borku financirao je turski kontigent EUFOR-a koji je u to vrijeme bio smješten u Širokom Brijegu.

Na loše stanje dječjeg parka ukazivale su brojne udruge, a posljednje takvo upozorenje na loše stanje dogodilo se u listopadu prošle godine kada je Inicijativa za Široki Brijeg, u sklopu projekta ”Igrajmo zajedno” organizirala Festival balona koji je bio izuzetno dobro posjećen. No, od tada, ništa se značajnije nije uradilo po tom pitanju.

Ekipa portala Jabuka.tv izašla je na teren te zabilježila trenutno stanje inventara u dječjem parku Borak, ali i sveukupnu sliku okruženja parka.

Doslovno u području dječjeg parka može se pronaći razno smeće i otpad, boce alkoholnih pića, a u nekoliko navrata čitatelji su nam slali fotografije s ovog mjesta gdje su zabilježili odbačene prezervative i narkomanske šprice. U galeriji fotografija možete vidjeti loše stanje pojedinog inventara kao i totalno uništene dijelove. Dječji park također nije ograničen niti odvojen od obližnjeg parkinga i ceste, što roditeljima mališana može predstavljati dodatno opterećenje i opasnost u koju mogu doći djeca igrajući se.

O ovom slučaju kontaktirali smo nadležna tijela u Gradskoj upravi Grada Širokog Brijega koja su složna u tome da je nemar pojedinaca jedan od glavnih uzroka derutnog stanja dječjeg parka u Borku te da uništavanje javne imovine, pogotovo dječjeg vrtića, spada na samo društveno dno.

”Radi se ovisno o mogućnostima, planira se obnova parka u Borku, ali najveći problem su financije. Idejni projekt parka u Borku postoji, a na temelju njega bi se uradio temeljni projekt. Tako bi park u Borku imao novu rasvjetu, omeđena bi bila njegova cjelina, ponajviše zbog automobila, parking bi bio uz prometnicu, a u planu su i sportsko-rekreacijski sadržaji za mlađe uzraste, nove klupe i pješačke staze,” izjavio je Predrag Naletilić, iz Službe za gospodarstvo, obnovu i razvitak Grada Širokog Brijega, za portal Jabuka.tv.

Točan datum i godina početka radova nisu poznati, a glavni uzrok tomu je nedostatak financija te za sada sve ostaje samo na planovima.

”Jedno cjelovito rješenje parka u Borku za početak bi činila izgradnja kanalizacijskog sustava koji je predviđen s jednom prometnicom od zgrade Vlade ŽZH do restorana Čolić, a ta prometnica bi tangirala groblje Sajmište te bi to činilo jedan dio pristupa parku. Izgradnja parka u Borku ovisi o nizu faktora, uglavnom o novcu. Veoma je bitna prometnica, komunalna infrastruktura te rješenje groblja Sajmište, a naravno, bitno je prije svega osigurati financijska sredstva,” izjavio je Borislav Zovko, iz Službe za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Grada Širokog Brijega za portal Jabuka.tv

Dječji park u Borku, sudeći prema trenutnom financijskom stanju Grada, a i Županije, ostat će u istom stanju još neko vrijeme, a do tada ga je važno očuvati i ne dopustiti njegovo daljnje uništavanje. S obzirom da je jedna ovako mala cjelina djelomično uništena u relativno kratkom vremenskom razdoblju, kako bismo tek očuvali cijeli park? Na kraju se postavlja pitanje, zaslužuje li Grad Široki Brijeg novi i moderan park u Borku?

(www.jabuka.tv)30 komentara

 • Neznam zaslužuje li park,ali zasluzuje jedan veliki ražanj za peći janjce i jedan mali vrt za uzgoj mladog luka,gdje bi naš gospodin Brko i Brkina družina (gosp. Miro-da nebi bilo zabune) svake nedjelje doprinosili smanjenju janjaca na području regije i ujedno promovirali nasu mladu kapulu ili luk! Pozz

 • Naravno da treba,ne odobravan to sto se unistava nocu ,a hocu reci da drage mame i tate ne kickaju staklo i smece nogom,trebale bi i oni bar kad docu ra djecom tamo malo pocistiti.Tu se ipak zabavljaju njihova djeca.A ograda netreba neka paze na svoju djecu.Bolje povedite racuna o sirotinji pa ce se manje ruke dizati na sebe.

 • Mogli bi celnici opcine janjicari ( oni sto je tamane ) sami akciju ciscenja napravit za primjer mladima . Do sada su mladi cistili klupice pravili a neki rusili , mozda ako njihovi mentori ociste nece unistavat.

 • Prostor predviđen za park treba najprije ograditi, zatim urediti staze za šetače, bicikliste, posaditi drveće i potraviti sve. Svako ozbiljno uređenje grada pokazuje da nemamo urbanističkog plana grada, a tko je za to kriv, zna se.

 • Sve sto se napravi i ocisti je za pohvalu normalno nije nikad svima jer neki traze dlaku u jajetu . Neka se pridruze u akciji .

 • jadni ti smo mi i čemerni sa ovakvom vlašću, ali znajte vlast je odraz nas samih i da zaključim, nismo (nažalost) zaslužili da imamo gradski park

 • Gospodinu Miri samo janjci pasu , moze ga bit sram ljudi zele uredit pa svak po nesto a on bas nista . Najbolje da da ostavku bilo bi posteno.

 • neka odobre koncesiju firmi koja će napraviti veliki park, parking, ugostiteljski objekt i veliku terasa. ima firmaša koji će to prihvatiti ako imaju neku računicu. Ulažu u druge gradove i u hrvatskoj di se god ukaže prilika ali očigledno kod nas nije im servirana prilika za tako nešto.

 • Ovaj mali park je solidan i netreba puno ulagati samo da ga komunalno redovno ocisti i malo dovesti pjeska i to je to.

 • GRAD? kakav grad, selo. Načelniče i vi koji “upravljate” jeste li vi normalni? Svaka zabit ima park, LJubuški, Posušje, Grude, Mostar, a vi što ste napravili za Široki. Umjesto da odvojite nekoliko tisuća KM i uredite ono šetalište i Park za igru u Borku mislim da bi vam bio pametniji potez od jesti janjetinu i piti pivo. Od janjetine dobijete masnoću i trigliceride, od piva tlak. Od korisnoga samo riječi pohvale

 • šetalište borak opet puno psećih govana postoji li komunalni redar ili inspekcija da o ovome povedu računa i kazne vlasnike pasa koji svakodnevno izvode svoje ljubimce na sranje na šetalište objavit će mo imena vlasnika i vlasnica pasa dabogda im se u krevet posrali

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.