Zahtjev političkim čelnicima: Izađite iz skloništa, za otkaze nećemo kriviti krizne stožere nego vas

Glas malih biznisa – online platforma koju je zbog problema uzrokovanih pandemijom koronavirusa okupio poduzetnik i marketinški stručnjak Ejub Kučuk, a ima više od 26.000 članova, uputila je otvoreno pismo predsjednicima parlamentarnih stranaka u Federaciji BiH.

Pismo koje je otišlo na adrese Željka Komšića (DF), Dragana Čovića (HDZ BiH), Elmedina Konakovića (NiP), Predraga Kojovića (NS), Mirsada Kukića (PDA), Fahrudina Radončića (SBB), Bakira Izetbegovića (SDA) i Nermina Nikšića (SDP) sadrži hitne mjere za spas obrta, malih biznisa i, kako se navodi, 262.000 radnih mjesta.

Obraćamo vam se u ime Facebook grupe Glas Malih Biznisa koja je za samo pet dana okupila 31.000 vlasnika i uposlenika obrta i malih biznisa BiH. U našoj bazi podataka je za samo tri dana registrirano blizu 3.000 biznisa sa više od 20.000 zaposlenih, a prema provedenoj anketi, koja obuhvaća 1.722 firme, 75% uposlenih iz ove oblasti će završiti na birou u narednih 15 dana, ako se ne reagira HITNO i prema svima jednako. Napominjemo da je u BiH registrirano 27.000 malih biznisa i 48.000 obrta sa blizu 350.000 uposlenih. Od toga je ugroženo 262.000 radnih mjesta, što bi blokiralo BiH na svim razinama u veoma kratkom razdoblju, navodi se u pismu, prenosi Klix.

Dodaju kako su neformalnim kanalima (27.000 vlasnika malih biznisa brzo dođu do svega što ih zanima) došli do prijedloga korona zakona koji će uskoro biti prezentiran i koji ne samo da je najgori u regiji i u Europi, nego je svjetlosnim godinama udaljen od usvojenih mjera RS i grada Banje Luka. Ne samo da nisu stimulativne, nego i demotiviraju firme da zadrže uposlene.

Gorivo u BiH prvi put skuplje nego u Hrvatskoj

Zakona podrazumijeva nalog svim razinama vlasti da: ne realiziraju potpisane ugovore i ne izdaju narudžbe i da ne plaćaju realizirane projekte za koje još nisu dobili fakture. Ovim zakonom ne stavljate samo zakone FBiH izvan snage, nego nalažete entitetu, županijama i općinama kršenje poslovnih ugovora, što povlači veliki broj tužbi, čime ćete oštetiti i dobavljače i sve razine vlasti, tvrde.

Dodaju kako Članak 3. novog zakona, koji regulira plaćanje poreza i doprinosa, nalaže da poreznim obveznicima kojim je zabranjen rad i kojim je pao promet za minimalno 25%, a da nisu otpuštali radnike (zakon se donosi skoro četiri tjedna od zabrane rada) budu refundirani troškovi doprinosa (ili će biti oslobođeni plaćanja doprinosa ako donesu neke potvrde) čime u nepovoljan položaj stavlja tisuće, možda i desetine tisuća firmi, obrta, djelatnosti, dobavljača firmi kojima nije zabranjen rad, ali nisu u mogućnosti raditi zbog ograničenja kretanja i trpe ogroman pad prometa i rast troškova.

U nepovoljan položaj stavljate firme koje rade, ali zbog smanjenog kretanja i restriktivnih odredbi (1,5 m udaljenosti, jedan kupac + jedan uposleni, jedan čovjek u taksi vozilu…) trpe veliki pad prometa i gubitke u poslovanju. Umjesto da se firme oslobađaju plaćanja poreza i doprinosa na sve isplaćene plaće bez ikakvog uvjetovanja (osim da imaju izmirene sve porezne obaveze, osim poreza na dobit s 31. prosincem 2019.), firme moraju podnositi zahtjeve, tražiti refundiranja u vidu donacije ili zajma (sramotan prijedlog). Refundiranje se ne primjenjuje nigdje u regiji, svijetu, uključujući i RS, jer u ovim uvjetima poslovanja firme nemaju dovoljno sredstava da uplate sve troškove: plaće, doprinosi, režije, najamnine, pišu iz Glasa malih biznisa.

Banke u BiH će uvesti privremeni moratorij na otplatu kredita

U nastavku teksta detaljno se analiziraju ostale sporne odredbe korona zakona, a političkim čelnicima u FBiH poručuju da se zaista nadaju da će shvatiti ozbiljnost situacije, da će se ugledati na političke predstavnike i čelnike u RS-u, da će dobro razmisliti o svemu navedenom i reperkusijama koje će izazvati planirane mjere članova Vlade FBiH i Kriznog stožera FBiH, koje vode članovi stranaka koje predvode, prenosi Klix.

Nadamo se da ćete i vi, čelnici opozicijskih stranaka, izaći iz svojih skloništa, aktivirati se i podržati naše aktivnosti, jer ništa do sad niste uradili da pomognete građanima i gospodarstgvu u BiH. Mi nećemo kriviti krizne stožere, nego baš vas osobno, vaše stranke i vaša djela u očuvanju ili uništavanju gospodarstva u BiH. Vi ste ih postavili, vi to šutnjom odobravate, vi odgovarajte za njihova djela i sudbinu 350.000 radnika koji bi mogli završiti na birou, a njihove firme u stečaju, zaključuje se u pismu.

Kosovo ukinulo carinske pristojbe Bosni i Hercegovini

(www.jabuka.tv)


15 komentara

 • E bas si vala matan… Nije svaki poduzetnik u BiH na razini Violete, Namexa, Mepasa i slicnih, vecina ima kredite (pa i te firme, ali imaju i visoku dobit) koji se moraju vracati i taj novac doslovno kruzi i onda ima za svakoga. Ako ne rade te firme, one mogu 15 dana, mozda 30 max funkcionirati na ovaj nacin. Sve iznad toga je tesko moguce, a ti da si ikad pokusao napravit svoju firmu i vidio kakva ti sve opterecenja drzava daje i namete, da si pokusao platiti sve svoje obveze i na kraju zbrajati eventualni profit na koji ce opet udariti visoki porezi, mozda bi nesto i shvatio tom tikvetinom, ovako tesko.

  • Otkud ti pravo da vrijeđaš?? Ima svak pravo na svoje misljenje… pricas o nekoj pameti a vidi tvoje price i nacina izrazavanja…fuj

 • Kakve vam namete država daje, od devedesete vecina vas uplaćuje doprinose minimalce, nastoji porez na dobit izigrati na razne načine. Tek zadnjih par godina pravi poslodavci uplacuju i veće doprinose i veće plaće dok mnogi godinama dobit salju na švicarske banke ili kupuju nekretnine po velikim gradovima, obogatili i sukundsukundunucad a ne znaju ni hoce li im preživjeti. Da se više uplacivalo i za mirovinsko, zdravstveno, nezaposlene .. bila bi situacija ko u Njemačkoj, iako se, kada su stiskle inspekcije, poboljšala situacija sto se vidi i po proracunima općina i županija. I sada korona nas vraca deset godina natrag te opet idemo u krug.

 • Koji god gazda ne moze svoje radnike isplatiti u ovoj krizi bar 3mjeseca nek zatvori firmu.
  Svi se prave gazde,voze aute od 100 000KM i više. Dodje Božić radniku jedva da 100KM Božićnice.
  To su ti gazde daj meni nek imam ja ko njih jebe nek crnče.

 • Naše firme u hercegovini su u debelom plusu i one mogu trpiti ovo stanje dugo vremena mislim na prave firme a ove što bi glumili firme a u dugu do za vrat toima je već poznata sudbina

 • Ima li hrvatskog jezika uopce….i vi novinari ovo sad pustate. Nisam protiv ovoga ali daj na HR napisi ovaj dopis /zakon sta li je.

  P.s.nadam se da ce ovaj jad od “drzave”propasti i da ce korona pospjesiti to. Ulagati u ovu jamu je kao da kopate rupu u zivom pijesku…

 • Više je zaposlenih u malim obrtima nego u velikim firmama, a mali obrti se guše velikim nametima, nelojalnom konkurencijom, uvozom roba velikih firmi sa lošim kvalitetom reprimaterijala iz Kine i Turske, a poznato je da u Hercegivini obrti rade sa materijalima iz EU zemalja. U Širokom npr. Imate frizera legalnih 8, a na crno radi 43,bravarija legalnih 38, a na crno 48,keramičara i kamenjara 4 radnje prijavljena, a oko 30 grupa radi na crno, fasadera ima 4, a na crno radi 20 grupa , mehaničara 15 radnji legalnih a oko 30 radnji na crno, građevinski radnja(zidari) 3 firme a 20 grupa radi na crno, itd itd,
  Pa recite zar mali obrti legalni mogu normalno poslovati, e pa zato nemamo zaliha novca 3 mjeseca što neki spominjj, ja kao mali obrtnik sa 4 uposlena nemogu konkurirati nekoj radnji koja radi na crno.
  Troškovi obrta sa 4 uposlena na nivou 1 godine iznose od 90 000 do 12000 tis maraka, ovi što rade na crno nemaju tih troškova

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.