Banke u BiH će uvesti privremeni moratorij na otplatu kredita

Iz Udruge banka BiH najavljeno je da će banke uvesti privremeni moratorij na otplatu kredita fizičkim osobama, a svi detalji će biti poznati od 3. travnja.

Udruga banaka Bosne i Hercegovine je u intenzivnom kontaktu sa svim relevantnim institucijama u Bosni i Hercegovini, od kojih prikuplja podatke o gospodarskim granama i/ili pojedincima koji su pogođeni krizom, u namjeri da bankama članicama omogući koordinaciju neophodnih aktivnosti uslijed novonastale situacije uzrokovane pandemijom COVID-19.

Inicijalne mjere podrške koje će banke osigurati će trajati minimalno tijekom razdoblja trajanja stanja nesreće, a dalje se mogu produžavati, ukoliko se izvanredno stanje nastavi.

Za pravne osobe na raspolaganju će biti različite mjere određene u skladu s individualnim potrebama klijenata. Sve kompanije koje su izravno pogođene krizom, kao i one gdje je utjecaj krize manji ili će naknadno nastati, će imati mogućnost podnošenja zahtjeva za neku od mjera olakšica.

Realizaciju mjera banke će obavljati izravnom komunikacijom nadležnih bankarskih službenika, zaduženih za vođenje poslovnog odnosa s klijentom – pravnom osobom.

Kada su u pitanju fizičke osobe, banke će osigurati privremeni moratorij ili drugu posebnu mjeru na kreditne plasmane svim pojedincima koji su pogođeni nastalom situacijom (klijenti kojima su smanjenja primanja, ugrožena stabilnost primanja, te samim tim i kapacitet otplate kreditnog zaduženja).

I za fizičke i za pravne osobe, mjere relaksacije će se odobravati po ubrzanoj proceduri i uz minimalnu dokumentaciju i učinit će se sve da maksimalno osiguraju mogućnost realizacije mjera i bez dolaska u banku.

Konkretne upute će biti dostupne na web stranicama banaka od 3. travnja, uključujući sve kanale komunikacije koji će se koristiti (telefon, e-mail , SMS, viber i slično), kako bi se povećao kapacitet i brzina obrade.

Banke neće naplaćivati dodatne troškove u razdoblju mjera, niti naknade za modifikacije postojećih kredita.

Banke u Bosni i Hercegovini će nastaviti aktivno pratiti situaciju, djelovati na najbolji mogući način u interesu svojih klijenata i pružiti im adekvatnu pomoć, kako bi zajednički premostili krizu izazvanu pandemijom COVID-19, priopćeno je iz Udruge banaka BiH.

Novalić: Banke će uvesti tromjesečni moratorij na plaćanje kredita

(www.jabuka.tv)

13 komentara

 • Komu,uglavnom probranima i to na način da će obračunati kamatu i iznos rasporediti na broj preostalih rata.Na kraju opet banke profitiraju i na račun korone.Jadno, žalosno,sramotno ali su im to omogućili tzv vlastodršci

  • Znači da banka pod krinkom dobrotvora praktično plasira nove kredite pod istim lihvarskim kamatama.Razumijem da je banka tu da profitira ali je u ovo vrijeme kamata mogla biti simbolična.Ništa nećete odnit,samo grabite

 • Hoće staviti moj ku’ac na moratorij, a ne kreite. Pa slušate li vi svoga Lištičanina Beru Kutlu šta je rekao za vraćanje kredita?

 • Pa jel te tko gonio u banku majmune? Za sto si dizao kredit? Za lazni standrad i potrosacki stil zivot. Susjed ima novo auto hicu i ja. Susjed radi fasadu hocu i ja. Susjed mjenja otvore hocu i ja. Kralju moj nitko te nije silio da ides u banku. Da nisi dizao kredit ne bi sad trazio odgodu tako da to nije tvoj novac i vratit moras sto si uzeo a to ima cijenu koja ti je prezentirana prije nego si podizao kredit

  • Majmun te je napravio,okotu.Ljudi dižu kredite da lopovlma uplate semestar, da kupe drva,da plate liječenje,da kupe gume za auto,za registraciju.Šta misliš koliko je takvih ljudi,pogledaj oko sebe majmunski okotu

   • Ne seri majmune jedan,dizete kredite za auta,za luksuz ,sve to treba oderat ,nezalit,svi ste vi od majmuna potekli,svi koji dizete kredite za luksuz i auta

 • Banka je banka i ona neće ici sebi u štetu ovo sto kažu svezi mačku o rep.. imat će oni sluha ali kad se budu blokirali računi nakon ovoga kartice sve sto legne na račun odma će uzimati.. oni će sebe zaštiti a jadni narod samo nek vjeruje..

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.