Zagreb: Ranjeni policajac operiran, stabilno i izvan opasnosti – Jabuka.tv

Zagreb: Ranjeni policajac operiran, stabilno i izvan opasnosti

Višesatna operacija policajca ranjenog u ponedjeljak ujutro na Markovu trgu završila je, sve životne funkcije su stabilno te nije životno ugrožen, izjavio je u ponedjeljak poslijepodne ravnatelj KB Sestre milosrdnice u Zagrebu Mario Zovak.

Rekonstruiran je živac, krvna žila, tetiva i kosti lijeve ruke koja je značajno bila oštećena. Stabilan je, izvan životne opasnosti. Nadamo se da će brzo na noge i rehabilitaciju. Imat će još jednu operaciju na kostima za nekoliko tjedana, ovisno o rehabilitaciji, nakon čega će se moći vratiti svom pozivu, rekao je ravnatelj Zovak novinarima nakon operacije 31-godišnjeg policajca.

Za prostrijelne rane koje su primarno kontaminirane, postoje pravila kako zbrinjavati kosti te su tu koristili vanjski fiksator.

Sada je to privremeno rješenje da se omogući čist proces cijeljenja rane, rekao je Zovak koji je zadovoljan tijekom i uspjehom operacije.

Tridesetjednogodišnjeg policajca iz Vladinog osiguranja je u ponedjeljak ujutro hicima iz automatskog oružja ranio 22-godišnji Danijel Bezuk u pucnjavi rafalom prema ulaznim vratima Banskih dvora, sjedišta Vlade RH.

Napadač na policajca je 22-godišnji mladić, nakon napada objavio poruku na Facebooku

MUP je ranije tijekom ponedjeljka izvijestio da je u policajca pred zgradom Vlade na Markovu trgu pucao 22-godišnjak koji je nešto kasnije na zagrebačkom Jabukovcu počinio samoubojstvo. Dvadesetdvogodišnji napadač Danijel Bezuk nije od ranije bio poznat policiji.

Bezuk je prije samoubojstva objavio poruku na društvenim mrežama u kojoj je naveo – dosta je bilo prevara i bezobzirnog gaženja ljudskih vrijednosti bez odgovornosti.

Drugi policajac uzvratio vatru

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina kazao je da je u pucnjavi na Trgu sv. Marka policija reagirala kako treba – nakon što je na ulazu u zgradu hrvatske Vlade ozlijeđen jedan policajac, drugi je prema počinitelju odmah upotrijebio vatreno oružje.

Nakon pucnjave, odmah je reagirao drugi policijski službenik koji je upotrijebio vatreno oružje prema počinitelju. Prema informacijama s kojima sada raspolažem, počinitelj se odmah udaljio s mjesta događaja, kazao je Milina na konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Istaknuo je da je kao i uvijek u ovakvim situacijama, angažiran cijeli raspoloživi policijski sustav, a da je vrlo brzo, 24 minute nakon samog događaja, pronađen 22-godišnji počinitelj. Milina je ponovio da je, prema sadašnjim informacijama, on izvršio samoubojstvo.

O mogućem motivu napadača nije želio govoriti, rekavši da će to otkriti kriminalističko istraživanje, kao i tip dugog vatrenog oružja iz kojeg je napadač ispalio više streljiva.

Preispitivanje osiguranja na Markovu trgu

Premijer Andrej Plenković koji u vrijeme pucnjave nije bio u zgradi Vlade, rekao je da se utvrđuju okolnosti, razlozi i motivi pokušaja teškog ubojstva policajca. Najavio je i preispitivanje načina osiguravanja Trga svetog Marka te na upite novinara, odbacio mogućnost odgovornosti ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića.

Božinović je naglasio kako je nemoguće kontrolirati sve koji bi pod odjećom mogli skrivati oružje te da bi se najveći stupanj zaštite postigao samo ako se Trg sv. Marka zatvori.

Izjavio je da je u posljednjih mjesec dana, od kada su ispred Vlade prosvjednici iskrcali lubenice, nadležne službe MUP-a napravile nekoliko verzija osiguranja Trga sv. Marka.

Plenković o pucnjavi: Ovo nas sve skupa dovodi u novu situaciju

Postoji tri različita elaborata, s tri različita seta mjera koje bi se mogle primijeniti na Trgu sv. Marka, Međutim to nije nešto što možete napraviti od danas do sutra. U međuvremenu policija je pojačala nazočnost na trgu kontrolu, prije svega prometa, rekao je Božinović.

Predsjednik Republike Zoran Milanović izjavio je u ponedjeljak, nakon vijesti o pokušaju ubojstva policajca pred Vladinom zgradom, da je ovakav slobodan pristup Markovu trgu nedopustiv jer su tu najviše državne institucije i pozvao Vladu da zaštiti Trg na odgovarajući način.

Preispitivanje načina osiguranja na Markovu trgu zatražile su i političke stranke, policijski sindikat zatražio je podizanje razine sigurnosti za policijske službenike.

Stručnjaci za sigurnost ocjenjuju da bi se sigurnost političkih institucija mogla poboljšati premještanjem Vlade s Markova trga ili uspostavom sigurnosne zone oko Vlade i Sabora.

Zagreb: Kod Markova trga ranjen policajac, napadač počinio samoubojstvo

(Hina)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.