Za sedam mjeseci građani FBiH uplatili skoro 3 milijarde KM izravnih poreza – Jabuka.tv

Za sedam mjeseci građani FBiH uplatili skoro 3 milijarde KM izravnih poreza

Porezni obveznici Federacije BiH, u razdoblju siječanj – srpanj 2018. godine, uplatili 2.996.405.672 KM izravnih poreza, doprinosa, pristojbi i naknada, priopćili su iz Porezne uprave FBiH.

Ovo je više za čak 203.922.049 KM više u odnosu na isto razdoblje u 2017. godine ili iskazano u postotku više za 7,30%, navode iz Porezne uprave.

U istim razdobljima za ovu i prošlu godinu ukupna naplata izravnih poreza veća je za 71.045.361 KM, ili iskazano u postotku za 7,31%. U strukturi neizravnih poreza naplaćeno je:

poreza na dobit u iznosu od 257.035.215 KM, što je više za 11,60 % ili 26.726.939 KM, od čega je zabilježen rast naplate poreza na dobit poduzeća za 10,86 % ili za 20.051.519 KM i naplate poreza na dobit banaka i drugih financijskih institucija za 14,61 % ili za 6.675.420 KM;
porezi na imovinu naplaćeni su u iznosu od 102.810.774 KM, što je više za 1,84 % ili za 1.859.361 KM;
ostali porezi naplaćeni su u iznosu od 723.228 KM, što je za 16,07% ili za 138.427 KM manje;
porez na dohodak naplaćen je u iznosu od 256.745.206 KM, što je povećanje za 11,39% ili za 26.249.281 KM;
naknade i pristojbe naplaćene su u iznosu od 242.558.339 KM, što je više za 0,46 % ili za 1.107.371 KM.

U razdoblju siječanj– srpanj 2018. godine naplaćeni su doprinosi za mirovinsko i invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i nezaposlenost u ukupnom iznosu od 1.949.595.135 KM, što je u odnosu na isto razdoblje 2017. godine predstavlja povećanje za 133.195.346 KM ili u postotku za 7,33%, navode iz Porezne uprave.

Naplaćeni doprinosi iznose:
Doprinosi za PIO/MIO 1.081.289.261 KM;
Doprinosi za zdravstveno osiguranje 778.106.276 KM;
Doprinosi za osiguranje za slučaj nezaposlenosti 90.199.598 KM.

Broj zaposlenih u Federaciji BiH

Prema službenim evidencijama iz Jedinstvenog sustava registracije, kontrole i naplate doprinosa, broj zaposlenih u Federaciji BiH, prema prebivalištu zaposlenika na dan 31.7.2018. godine je 523.980.

Porezna uprava Federacije BiH naglašava kako od 2011. godine vodi Jedinstveni sustav registracije, kontrole i naplate doprinosa u kojem se evidentiraju promjene o zapošljavanju. U Jedinstvenom sustavu, registracije, kontrole i naplate doprinosa ne evidentiraju se “zapošljavanja” po osnovu ugovora o djelu i ugovora o autorskom djelu, tako da broj od 523.980 je broj zaposlenih u Federaciji BiH u koji nije uključen broj angažiranih po osnovu ugovara o djelu i ugovora o autorskom djelu, ističe se u priopćenju.

Zahvaljuju svim poreznim obveznicima koji uredno izvršavaju svoje porezne obaveze i poziva sve porezne obveznike na legalno poslovanje, te da svoj novac koriste za unapređenje poslovanja, investicije, razvoj, za isplatu plaća zaposlenicima, a ne da teško zarađeni novac troše na plaćanje kazni i kamata.

Pozivaju obveznike da svoje obaveze izvršavaju pravovremeno, odnosno da ih dobrovoljno prijavljuju i plaćaju, da prijave svakog radnika, odnosno posluju u skladu sa poreznim i drugim važećim propisima, jer je to najbolji i najsigurniji način poslovanja.

Najavljuju kako će na sve načine pomagati obveznike koji pokazuju  namjeru i žele izvršavati sve svoje porezne obaveze, a iskazati odlučnost za poduzimanje svih mjera prema obveznicima koji ih žele izbjeći, te poduzetim mjerama i aktivnostima ove obveznike usmjeriti na zakonito postupanje.

Porezna uprava želi biti partner poreznim obveznicima i graditi transparentne odnose zasnovane na važećim zakonima. Također zahvaljuje se svim medijima na suradnji. Svojim izvještavanjem o našem radu doprinijeli ste transparentnijem radu Porezne uprave i podizanju ukupne svijesti poreznih obveznika da izmiruju svoje obaveze. Pozivamo vas da i dalje pratite rad Porezne uprave, ističu u svojem priopćenju, prenosi Klix.ba.

Pozivaju također i računovodstvenu i revizorsku profesiju da radi na način koji služi javnom interesu i da postupa u skladu sa važećim zakonima, kao i da se suzdrži od bilo kojeg ponašanja koje može štetiti javnom interesu i biti diskreditirajuće za računovodstvenu i revizorsku profesiju.

Odgovornost računovođe nije isključivo u tome da zadovolji potrebe pojedinačnog poslodavca, nego da postupa u skladu s važećim propisima i tako djeluje u javnom interesu. Vaša struka može i treba obaviti značajnu ulogu u sprečavanju nelegalnih aktivnosti poreznih obveznika i odgovornih lica, na način da svojim savjetima i radnjama utječete da ova lica ne vrše nezakonite radnje, a da one koji to čine prijavite Poreznoj upravi, istaknuli su.

Smatraju da ako ne želite postati sudionici u vršenju nezakonitih aktivnosti, trebate im prijaviti sve nezakonite radnje koje se odnose na izbjegavanje ili neplaćanje javnih prihoda poreznih obveznika kod kojih obavljate aktivnosti.

Budite partner i saveznik Porezne uprave u borbi protiv nezakonitog poslovanja.  Pozivamo sve radnike koji rade na crno da o tome obavijeste Poreznu upravu. Mi ćemo sve prijave ozbiljno i temeljito razmotriti i po njima postupiti u skladu sa zakonom, svojim nadležnostima i raspoloživim kapacitetima, te poduzeti sve mjere koje joj stoje na raspolaganju kako bi poslodavci izvršili prijavu radnika, pozivaju u svom priopćenju.

Ističu kako se samo na taj način se mogu ostvariti zakonom zajamčena prava: pravo na zdravstvenu zaštitu, pravo na mirovinsko i invalidsko osiguranje i druga prava koja vam pripadaju po osnovu radnog odnosa.

Učinite korak i pomozite sebi. Porezna uprava je odlučna pomoći vam! Jeste li vi odlučni pomoći sebi? Budite partner Porezne uprave u sprječavanju rada na crno! Poštovani radnici, posebno mladi, ovo je vaša domovina i u njoj trebate ostati i biti sretni, a nikako obespravljeni, poniženi i eksploatirani.

Ne dozvolite da vaša prava i sreću umanjuju oni koji vas ne prijavljuju i ne plaćaju poreze i doprinose varajući tako i vas i državu, a istovremeno uvećavajući svoje bogatstvo. Porezi i doprinosi su i vaš novac. Zajedno učinimo društvo pravednijim, navodi se u javnom pozivu Porezne uprave, prenosi Klix.ba.

Porezna uprava poziva sve građane da im saznanja o nepoštivanju poreznih zakona i dalje uredno prijavljuju.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.