Za novčanicu od 1 KM traži 2.000 KM

Jednu papirnu konvertibilnu marku sa likom Ive Andrića korisnik na eBayu prodaje za nevjerojatnih 899 dolara. Korisnik je iz Zagreba, Hrvatska, a u opisu stoji da je prijenos 1 KM iz Zagreba do Sarajeva 7.5 dolara, što znači da za jednu KM morate izdvojiti 906.5 američkih dolara.

Ova novčanica je davno povučena iz upotrebe, a na sebi čak ima oznaku Specimen, ali njezina vrijednost usprkos tome ne pada, piše N1.

Novčanica potječe iz 1998. godine. Izdanje je predviđeno za Republiku Srpsku, a Ivo Andrić je napisano na ćiriličnom pismu. No, ako obratite pažnju, vidjet ćete da je napravljena slovna greška, te da umjesto Ivo Andrić na ćirilici piše Ivo Andrić.

Novčanica je uvrštena u ministarski album Specimen. Prema sada dostupnim informacijama, ova novčanica se mogla naći isključivo u Kozarskoj Dubici (nekada Bosanskoj).

No tu nije kraj, pomnijom pretragom, postoje UNC novčanice ove serije koje nisu označene kao Specimen, tj. nemaju crveni žig na sebi. Njihova cijena je do 1.800 dolara zbog ekstremnije rijetkosti. Njezin vlasnik također živi u Zagrebu, piše N1.

Novčanica koja nam je bila povod za redove je na eBayu označena pod kategorijom UNC, što je skraćenica za uncirculated, što znači da nije bila u platežnom opticaju.

Oni koji još imaju sreću da posjeduju Ivu Andrića sa slovnom greškom, možda mogu zaraditi pristojan novac kod kolekcionara.

(www.jabuka.tv)

5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.