Za koliko novca su roditelji opremili školarce? – Jabuka.tv

Za koliko novca su roditelji opremili školarce?

Završio je i drugi tjedan u novoj školskoj godini i svi roditelji kao i učenici su sad već sigurno kupili sve potrebne udžbenike i pribor za školu. Ekipa portala Jabuka.tv razgovarala je s nekoliko roditelja i maturanata kako bi saznali koliko su novaca potrošili za knjige i opremu za svoje školarce.

Poznato je da su besplatne knjige nepoznanica hercegovačkim učenicima, pa su tako roditelji, čak i oni slabijeg imovinskog stanja, morali sami kupovati sve za svoje školarce.

Prvašići trebaju sve

Djeca koja su krenula u prvi razred devetogodišnje morala su, osim udžbenika i bilježnica, kupiti i ruksak, pernicu i sva ostala pomagala koja stariji učenici ne moraju nabavljati svake godine.

”Osnovne stvari smo nabavili za 170 KM. Međutim, u taj iznos ulazi i ruksak i pernica, sve bilježnice te knjige. Naknadno smo još kupovali kutiju za pribor za likovno, vrećicu za tenisice i tenisice za tjelesno, koje djeca moraju ostaviti u školi”, navodi mama jednog prvašića te dodaje da tek sad slijedi trošenje novaca na jaknu, zimske tenisice, odjeću za školu i ostalo, na što su oni iz obiteljskog budžeta planirali potrošiti još 200 KM.

”Na nekim stvarima malo uštedimo, a na drugima potrošimo više. Važno nam je da se dijete ne osjeća zakinuto u odnosu na vršnjake, ali i da ne bankrotiramo opremajući ga za školu”, zaključuje ova mama.

Listajući knjige za prvi razred, i ekipa portala Jabuka.tv primjetila je kako su to knjige koje se ne mogu nasljeđivati jer u sve knjige za prvi razred se nešto upisuje, crta, spaja i boji. Tako da roditelji čija su djeca po godištima jako blizu svake godine moraju ponovno kupovati udžbenike.

Stariji razredi – veći trošak

Kada su stariji razredi u pitanju, cijene osnovnih paketa udžbenika se povećavaju, što je posve razumljivo s obzirom na njihov povećan broj. Mama iz Gruda je tako svog petašića opremila za 160 KM. Tim novcima uspjeli su nabaviti sve knjige, bilježnice i nešto pisaćeg pribora.

No, to se čini kao dobra prilika, s obzirom na to da su samo udžbenici, bez radnih bilježnica, za sedmi razred jednu mamu koštali 178 KM. Kako portal Jabuka.tv doznaje u razgovoru s roditeljima, dosta njih je ogorčeno činjenicom da se i radne bilježnice za sve razrede osnovne škole moraju kupovati, a na kraju godine često budu gotovo ili potpuno prazne. Kao da nastavni plan nije predvidio vrijeme na satu za popunjavanje radnih bilježnica, a od roditelja se traži da ih uredno kupuju.

Snalažljivi maturanti

Maturanti s kojima smo razgovarali su uglavnom sami hodali po knjižarama i kupovali opremu, a dobar dio knjiga su uspjeli uzeti od starijih rođaka, prijatelja, braće ili sestara ili razmijeniti na popularnim razmjenama udžbenika.

Tako se i njihovi budžeti za knjige razlikuju. Jedan maturant nam se požalio kako je zbog bolesti morao propustiti razmjenu udžbenika, pa je ove godine za knjige morao dati preko 150 KM. Njegov prijatelj nam kaže da je, zahvaljujući razmjeni i kopiranju, sve troškove pokrio sa 75 KM, te kroz šalu dodaje ”Materi sam rek’o 130, da mi ostane za kave”.

Nadamo se da će se trošak i isplatiti, to jest da će školarci stvarno i učiti iz svojih knjiga, jer na kraju krajeva, znanje je jedina stvar koja se uvijek isplati.

(www.jabuka.tv)

mr-paper-1


8 komentara

  • koda to nekoga briga i ko je kriv nama koji imamo više školaraca ,tj.više djece što ne živimo u NJemačkoj a ne u ovom jadu

  • Sta bi vi da nije Bebek pjevao …da nacelnik nije bio na rodendanu babe Mabic…da nije bio na Vinkovackim jesenima….da nije….da je ne dao Bog ko u Zagrebu gdje na klupama prvi dan skole cak i Rome cekaju knjige…besplatni obroci…prijevoz…sta bi mi radili …u sta bi nam zivot prolazio….

  • Poslodavci gledaju kako ce nekog ogulit,a ne pomoc.Vidi se i na radnicima koji tamo rade.Pisao sam vec jednom kako u trgovini OLI u Posusju zena vuce vrecu brasna kao konj.Takav poslodavac je za mene NITKO I NISTA NO WEY!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.