Xiaomi najavio mobitel s ekranom koji se ”prelijeva” na četiri strane – Jabuka.tv

Xiaomi najavio mobitel s ekranom koji se ”prelijeva” na četiri strane

Prošloga tjedna Xiaomi je prikazao svoju futurističku tehnologiju još nepoznatih detalja, koja bi navodno trebala moći bežično puniti mobitele samo s jedne središnje stanice u stanu – na udaljenosti od nekoliko metara i snagom od 5 W.

Ovoga, pak, tjedna pokazali su i kako bi izgledao neki budući mobitel s mogućnošću bežičnog punjenja i s naprednim ekranom, takvim da se prelijeva preko svih rubova.

Ovdje je riječ o službenom predstavljanju koncepta za koji se ne zna kada bi mogao biti viđen u nekom mobitelu na tržištu, ali bi tehnologija za tako nešto već trebala biti spremna. Uđemo li malo u detalje onoga što je Xiaomi objavio, vidimo da je riječ o ekranu za mobitel koji ostvaruje san mnogih dizajnera – da mobitel bude načinjen samo od ekrana.

Neki budući uređaj u ovaj bi zaslon trebao biti omotan sa svih strana, pri čemu se aktivni pikseli nalaze na sva četiri ruba, padajući poput vodopada do čak 88°. Jednako tako s četiri je strane zaobljeno i staklo, pod temperaturom od 800°C i visokim pritiskom te polirano posebnom novom tehnologijom. Na staklo je potom posebnom tehnologijom 3D stapanja apliciran zaslon (vjerojatno OLED tehnologije, ali to nisu spomenuli), piše Bug.hr.

Dodatnu zanimljivost predstavlja sam mobitel na koji bi dolazio s ovakvim ekranom. Na njegovim bočnim stranicama ne bi bilo mjesta za fizičke tipke i priključke, pa bi to bio vjerojatno i prvi potpuno bežični smartphone na svijetu. Funkcije tipki i utora bit će zamijenjene, citiramo, elegantnijim alternativama. One uključuju ultratanku piezoelektričnu keramiku, revolucionarnu akustičku tehnologiju, treću generaciju kamera ispod ekrana, bežično punjenje, eSIM, dodirne senzore s osjetom sile pritiska i slično.

Ipak, nije sve tako blistavo u ovom konceptu. Zbog fizikalnih ograničenja zaslon nije zaobljen preko kutova uređaja, tako da se u njima nalaze crne rupe, odnosno područja bez aktivnih piksela. Ovaj koncept stoga nema 100%-tnu pokrivenost prednje površine ekranom kako bi se možda na prvu moglo zaključiti. U izradi koncepta korišteno je čak 46 vlastitih patenata, kažu iz Xiaomija.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.